Marvel-figuren Hulken har hatt et vanskelig liv på det store lerretet. Ang Lees «Hulk» (2003) var en kommersiell flopp, Louis Leterriers «The Incredible Hulk» (2008) var ikke så bra som den burde ha vært – men nå gjøres det likevel et nytt forsøk på å gjenopplive tegneseriefiguren på film.

Det skjer i «The Avengers», med norsk kinopremiere fredag, og denne gangen er det Mark Ruffalo (44) som spiller Bruce Banner/Hulken.

Etter å ha gjennomgått innspillingen, er i hvert fall Ruffalo klar på én ting: Andy Serkis har rett når han mener mo-cap (motion capturing) fortjener egne priser.

Serkis, mannen bak gode gamle Gollum, har påtalt fraværet av slike priser med jevne mellomrom siden «Ringenes herre» – der han som kjent gjorde en fabelaktig innsats, se bare her:

I forkant av superhelt-festivalen «The Avengers» hiver Ruffalo seg på når Comoyo Filter møter ham i London:

– Det er et betydelig samarbeid. Du har rolleprestasjonen, men også animatører som bidrar enormt. Det ville vært kult hvis hele teamet ble vurdert, foreslår han.

– Priser er en rar greie som jeg prøver ikke å være for opptatt av. Men Andy gjør fantastiske ting som han burde fått anerkjennelse for. Alle andre får jo priser, påpeker Ruffalo, som kom inn som det arge grønne trollet idet Edward Norton forsvant ut.

Dermed stiller Ruffalo skulder ved skulder med Samuel «Fury» Jackson, Robert «Iron Man» Downey og Scarlett «Black Widow» Johansson i årets kanskje mest etterlengtede blockbuster. Legg til Chris «Thor» Hemsworth og Tom «Loke» Hiddleston, og regissør Joss Whedon rår over det reneste «Best of» fra Marvel-universet.

– Min fordel er den nye teknologien. Nå kan en skuespiller faktisk innta Hulken, melder en dresskledd Ruffalo ydmykt på det fasjonable London-hotellet.

– Og det hører med at Joss bidro til å gjøre ham morsom, tilgjengelig og til tider nesten like tander som skremmende. Filmen gir oss den Hulken vi har ønsket oss, den vi har ventet på, sier Ruffalo – som tilsynelatende gjør en underholdende innsats, se bare mot slutten av teaseren her:

– Ble det en stor egofight på settet?

– Nei da, det gikk helt fint. Så snart vi skjønte at vi hadde fått like store trailere, alle sammen, slo vi oss til ro.

– Hvordan var det å være ferskingen i gjengen?

– Jeg følte meg malplassert, var nervøs og spurte meg i grunnen hvorvidt jeg hørte til. Men så forsto jeg at det sannsynligvis var sånn for Banner også, så det fungerte riktig bra i forhold til skikkelsen.

– Når du ser Hulken, ser du deg selv?

– Ja, for jeg «gjorde» alt sammen. Alt er mo-cap, i mange forskjellige faser, fra ansiktet til det fysiske. Jeg ville virkelig at Hulken skulle framstå som en videreføring av Banner, og vice versa, og pushet på for at han skulle se mest mulig ut som meg. Jeg er vilt begeistret for sluttproduktet.

– Ble du bedt om å studere forgjengerne dine?

– Jeg hadde studert dem allerede. Vi betraktet denne versjonen som en oppdatering av «the great Banners». Dette er rett og slett en eldre fyr som har vært lenger på rømmen, som har utviklet en ironisk holdning til tilfellet sitt, og som er klar for å konfrontere beistet han har inni seg.

Se «The Avengers»-traileren her (saken fortsetter):

– Du var ikke redd for å miste noen av dine mange kvinnelige fans?

– Jeg tror faren alltid er til stede for å støte noen bort når du påtar deg en rolle. Jeg var iallfall sikker på at det ville bli negativt for meg hvis det ikke funket. Da ville jeg bli sittende med hele skylda.

– Hva sier sønnen din?

– Han elsker både filmen og Hulken. Han snudde seg mot meg og sa: «Pappa, han er veldig misforstått.» Det oppsummerer for meg hvorfor jeg selv elsket Hulken da jeg vokste opp. Det var så inspirerende at jeg dediserer prestasjonen min til ham, min egen lille Hulk der hjemme.

«The Avengers» har altså norsk premiere 27. april. Skal vi dømme etter mottakelsen filmen har fått i utlandet, kan vi forvente oss noe som er hakket mer raffinert enn dette: