Det er to måneder til «X-Men: Days of Future Past» kommer på kino, og Bryan Singer har begynt å plapre om oppfølgeren. «X-Men: Apocalypse» skal være klar om to år.

Det er seks filmer ute i serien, nå: Etter trilogien har vi fått en opprinnelseshistorie satt til 60-tallet («First Class»), og to solopptredener av jerven til Hugh JackmanX-Men Origins: Wolverine» og «The Wolverine»).

Singer regisserte de to første, og nå er han tilbake i regissørstolen for å samle trådene: I «X-Men: Days of Future Past» sendes Wolverine tilbake i tid til 70-tallet for å avverge en katastrofe, og det gir filmskaperne en anledning til å blande den originale rollebesetningen med deres yngre selv.

Så har vi «X-Men: Apocalypse», da. Den kommer i 2016, og utspiller seg i kjølvannet av «Days of Future Past» – det vil si, på 80-tallet. Henger du med?

Filmen vil hanskes med ur-mutanter, og være den mest destruktive hittil. Det forteller Singer til Total Film (via Variety).

– «Apocalypse» vil ha i seg en type masseødeleggelse som vi hittil ikke har sett i «X-Men»-filmene. Nå har vi helt klart en karakter og en historie som åpner for den typen forestilling, sier regissøren.

Karakteren han snakker om heter, enkelt og greit, Apocalypse. En kjeltring fra tegneseriene, som dukket opp nettopp på 80-tallet – tiden der filmen utspiller seg.

apocalypse

– Jeg kaller disse filmene for «in-between-quels». Det kan bli forvirrende (ordet han bruker er «mindfuck», journ.anm.), altså hvor alt dette havner på tidslinja, sier Singer.

Tidslinja, ja. For å prøve å oppsummere, sånn på strak arm:

Vi har vært helt tilbake til 1800-tallet og den amerikanske borgerkrigen («X-Men Origins: Wolverine»); i alle fall tre ganger innom andre verdenskrig («X-Men», «Origins», «The Wolverine»); en hel film på 60-tallet («X-Men: First Class»); og en trilogi som utspiller seg i det som var en nær fremtid for noen år siden («X-Men», «X2: X-Men United», «X-Men: The Last Stand»).

– Alt sammen har røtter tilbake til [den første] «X-Men», sier Singer.

«Days of Future Past» er altså den tredje filmen i serien han lager selv, og den syvende totalt. Men han har vært involvert i alt sammen.

– En lurer alltid på hvor en viss karakter er på vei hen, hvordan fremtiden deres vil se ut. En kan alltids lage oppfølgere … men som regissør vil du også gi skuespillerne dine en forhistorie. Den er kanskje ikke alltid «riktig», men det gir dem noe å jobbe med, sier han, og fortsetter:

– Disse filmene som utforsker forhistorien er virkelig spennende for meg, fordi det gir meg sjansen til å jobbe med ideer jeg hadde for over et tiår siden.

x-men-days-of-future-past-set

Rollelista for «X-Men: Apocalypse» vet vi ikke så mye om, men det er en ganske imponerende gjeng Singer har fått med seg i «Days of Future Past»: Ian McKellen, Michael Fassbender, Patrick Stewart, James McAvoy, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Ellen Page, Peter Dinklage, Halle Berry. Og selvsagt Hugh Jackman, da – som får stylet håret for sin syvende opptreden som Wolverine.

Den kommer på kino 23. mai, og «Apocalypse» får premiere ganske nøyaktig to år senere.