Det ligger på ingen måte noen automatikk i at gode tv-skuespillere bare kan spasere inn og ta svære filmroller etter at serien de har jobbet på er ferdig, men Bryan Cranston bør få nok av saftige tilbud i kjølvannet av «Breaking Bad».

Allerede er han jo ferdig med å spille inn Gareth Edwards «Godzilla», men trolig får han brukt faget sitt bedre i Jay Roach‘ kommende «Trumbo», som han i går ble offisielt klar for (jada, vi vet han har spilt i en del bra filmer, men det har sjelden vært hovedroller).

«Trumbo» er uansett en biografi om Dalton Trumbo, som inntil 1947 var en av de best betalte og mest respekterte manusforfatterne hos MGM. Det året ble han imidlertid innkalt til Kongressen og House Un-American Activities Committee (HUAAC) og bedt om å svare på om han var kommunist eller ikke.

Trumbo nektet, ble dømt til ett år i fengsel, og svartelistet fra all framtidig arbeid i filmbyen.

Ulrik Eriksen har tidligere omtalt dette svarte kapittelet i amerikansk filmhistorie i en sak hos oss, som anbefales varmt.

Svartelistingen innebar imidlertid ikke slutten på filmjobbing for Trumbo, som blant annet overtalte kompisen Ian McLellan Hunter til å ta krediteringen for sine filmmanus.

Dermed kunne Hunter motta Oscar for manuset til «Roman Holiday» (1953), som Trumbo egentlig hadde skrevet. Først i 1992 – 16 år etter hans død – kunne familien hans motta statuetten på hans vegne.

Vil du vite mer om saken, anbefales dokumentaren «The Hollywood Ten» (1950). Regissøren John Berry ble selv bannlyst etter slippet av filmen, og flyttet til Frankrike:

Som regissør av «Austin Powers» og «Meet the Parents» virker vel Roach kanskje som et overraskende regivalg på et slikt type prosjekt – samtidig har han vist med HBO-filmene «Recount» og «Game Change» at han har betydelige evner til å skildre det politiske Amerika.

Innspillingen skal etter planen starte til neste år.