Norges første helanimerte spillefilm, «Slipp Jimmy fri», er Norges nest dyreste film noensinne. Filmen ble utsatt ett år, og budsjettet sprakk så det sang. 120 millioner kroner endte regninga for Christopher Nielsens animerte narkodrama på.

Spør du meg, var det verdt hver eneste krone.

Vi møter Roy Arnie som har en drøm om å drive sirkus. Nøkkelen til hans suksess ligger i Jimmy, en pilleavhengig sirkuselefant som har 3 kilo heroin gjemt i kroppen.

Sirkuselefanten må slippes fri for å gjøre Roy Arnies drøm til virkelighet. Men elefanten rømmer, går berserk og flykter opp på vidda hvor der oppstår en farlig kamp om Jimmy mellom blant andre Roy Arni, et forfylla trøndersk jaktlag, gale dyrevernere og en gjeng samegangstere på motorsykkel.

Så kommer en usedvanlig heltemodig elg til unnsetning, akkurat idet Jimmy merker pilleabstinensen sette inn.

Aldri før har jeg sett et dophelvete bli portrettert på en morsommere måte. Så er det også den legendariske tegneserieskaperen Christopher Nielsen som står bak prosjektet.

Som bror til avdøde rockelegende Joachim «Jokke» Nielsen, som døde etter mange år med rusavhengighet, og som mangeårig tegneserieportrettør av Oslos heroin- og rusmiljø, kjenner Christopher Nielsen narkotematikken bedre enn de fleste.

Film- og tegneserieskaper (og geni) Christopher Nielsen.

Han har klart å tegne og animere rusmiljøet på en måte som på samme tid er absurd og troverdig. Det er godt gjort.

Filmen ble også dedikert til Joachim Nielsen vist i sideprogrammet Kritikeruken under Cannes Filmfestival i 2006 og er heller ikke lenger fra virkeligheten enn at vi har brukt filmen i behandlingsopplegg på Tyrilli. Vi har vist filmen for pasientene som bor hos oss og vi har tatt utgangspunkt i historien for å trekke paralleller til pasientenes egne skjebner og problemer.

Dette er alvorstung tematikk, men humoren i filmen hjelper til med å gi nye perspektiver på gamle problemer.

Jeg anbefaler alle å se se «Slipp Jimmy fri» En tankevekkende og hysterisk morsom film  om en virkelighet vi alle er en del av – enten vi vel det eller ei.