For et par uker siden kunne nettmagasinet Montages melde at den svenske superregissøren Tomas Alfredson planlegger filmatisering av Astrid Lindgrens klassiker «Brødrene Løvehjerte». En supernyhet som satte fantasien i gang hos både Lindgren-entusiaster og jevne filmelskere.

Er Alfredson et ukjent navn for deg, kan vi fortelle at 47-åringen er ansett for å være en av Nordens aller mest spennende filmskapere akkurat nå.

Han har blant annet laget Killinggänget-klassikeren «Fire nyanser av brunt», sensasjonen «La den rette komme inn» og nå sist særdeles kritikerroste «Tinker, Tailor, Solider Spy».

Regissør Tomas Alfredsson.

Uansett: «Brødrene Løvehjerte» skal ikke ha kommet så veldig langt i prosessen, men i dag kan svenske Dagens Nyheter avsløre flere detaljer om Alfredsons planer.

Sikkert er det i hvert fall at det kommer  til å bli en storfilm, med planlagt budsjett på 200 millioner kroner – over dobbelt så mye som «Kon-Tiki», for eksempel.

Og det er mer: Manus skal skrives av den helt fantastiske svenske forfatteren John Ajvide Lindqvist, som også skrev «La den rette komme inn» og også morbide, men kjærlighetsfulle bøker som «Menneskehavn» og «Håndtering av udøde». Dette blir det første filmmanuset Lindqvist skriver basert på andres materiale, men på papiret virker i hvert fall han å være en perfekt fyr for oppdraget.

Fotograf blir for øvrig Hoyte van Hoytema, Alfredsons favorittfotograf som også filmet «La den rette komme inn» og «Tinker, Tailor…» (i Dagens Nyheter-artikkelen kommer det også fram at Hoytema jobber med et Spike Jonze og Charlie Kaufman-prosjekt, hmmmm).

Spørsmålet er bare når dette kan komme i gang? Ifølge Dagens Nyheter har i hvert fall produsent Peter «Pjodor» Gustafsson tatt permisjon fra jobben sin i Sveriges Television for å produsere filmen, så vi kan jo håpe at innspillingsstart ikke er mange månedene unna.

Til Kirsebærdalen!

Forfatter John Ajvide Lindqvist. Foto: Cappelen Damm

 

  • Her kan du leie «Tinker, Tailor, Solider, Spy»
  • Her kan du leie «La den rette komme inn»