Husker du ITV-krimserien «Den mistenkte» («Prime Suspect») med Helen Mirren?

Trolig gjør du det, om ikke annet etter utallige fredagsvisninger og påskekrim-repriser på NRK. Jeg pløyde gjennom et par-tre sesonger på dvd for noen år siden, og serien holder fremdeles mål. Ikke minst på grunn av Mirrens innsats som DCI Jane Tennison – en rollefigur som åpenbart har inspirert en hel generasjon kvinnelige krimheltinner.

Nå jobbes det med en «Den mistenkte»-forløper, ifølge The Guardian.

Manusforfatter Lynda La Plante skal skrive serien om den unge Jane Tennison, som skal sendes i 2016 – 25 år etter at den første «Prime Suspect»-episoden ble sendt.

– Ingen vet hva som gjorde at Jane ble politietterforsker. Når du først møter henne på tidlig 90-tall er hun en veldig kompleks karakter, men hvorfor ble hun slik?, sier La Plante.

Det blir jo en kjempeutfordring å finne en skuespiller som kan fylle Mirrens sko, noe La Plante også innrømmer.

– Mirren har en forbløffende dybde som skuespiller. Det var helt fantastisk å se Helen gi liv til den karakteren.

For øvrig har jo Helen Mirren blandet seg bort i en ganske het debatt i Storbritannia om dagen, vedrørende mengden kvinner som blir drept i engelske krimserier.

– Det er en klar overvekt av kvinnelige ofre, sier hun til The Observer.

Debatten kommer i kjølvannet av serier som «The Fall», «Silent Witness» og «Lewis», der seksualiserte drap på kvinner er en gjenganger. I flere tilfeller er jo vold mot kvinner en viktig del av seriens tematikk, men Mirren & co. føler også at mengden drap og måten de blir vist på har en noe spekulativ funksjon.

Når det gjelder britiske krimforløpere: ITV gjorde jo som kjent det samme med «Morse» for et par år siden, da en yngre Inspector Morse gjenoppstod i «Endeavour».

Andre sesong av serien kommer i løpet av 2014.