Netflix

Se «The Stranger» (serie, 2020).

Hva er en fredagskveld med solbærsaft i stetteglasset uten en britisk krim på skjermen? Jo: En UFULLSTENDIG fredagskveld med solbærsaft i stetteglasset.

«The Stranger» bringer imidlertid elementene på plass, med sin historie basert på en bok av den amerikanske spenningsmesteren Harlan Coban.

Den sparkes i gang av at den lojale familiemannen Adam (Richard Armitage) blir konfrontert av en fremmed kvinne. Hun røper en mindre hyggelig sannhet om Adams kone.

Omtrent samtidig gjøres det to urovekkende funn: En halshugget alpakka funnet på et gatehjørne og en naken tenåring død i skogen. Hater det når det skjer!

Også andre i den lille byen får besøk av den samme fremmede kvinnen (les: The Stranger) de neste dagene. I enkelte tilfeller har hun mindre barmhjertige hensikter. Og med det er mysteriet i gang. Har du sansen for britisk krim à la «Broadchurch» og «Luther» er det bare å hente frem saftdunken og sette av kvelden.

Vil du heller se…

En vakker familiefilm? Se «Min nabo Totoro» (animasjonsfilm fra 1988). Eller hvilken som helst av de andre Studio Ghibli-filmene som nå er på Netflix.

Nicholas Cage gå fullstendig bananas?  Se «Mandy» (film fra 2018). Skrekkfilm der Cage går fra sorgrammet etterlatt til rasende, vodkafull hevner. GØY!

Komedie om seksuell oppvåkning? Se «Sex Education» (serie, 2019-20). En av de morsomste (og kleineste!) tv-seriene fra de siste åra er tilbake med ny sesong.

HBO Nordic

Se «The Outsider» (serie, 2020).

Det mangler ikke film- og tv-grøssere basert på Stephen King-bøker. Men det er det jo en grunn til! Her er enda en.

I Cherokee City, Georgia, blir en mishandlet guttekropp funnet i skogen. DNA-prøver, overvåkningskameraer og vitneutsagn peker ut familiefaren og baseballtreneren Terry Maitland (Jason Bateman) som den åpenbare gjerningsmannen.

Men Maitland oppholdt seg i en helt annen by da den unge gutten ble drept. Det er da ikke mulig? Kaaaan det være noe utenomjordisk som har skjedd, mon tro?

Om du har sansen for creepy og seige etterforsknings-flicks («True Detective»?), vil du storkose deg med «The Outsider».

Bateman, som i tillegg til å spille har hatt regi på seriens to første episoder, gjør en meget god jobb med å sette tonen for dette nifse universet.

Vil du heller se…

Sydlandsk drama med sterke hovedroller? Se «My Brilliant Friend» (serie, 2018-20). Andre sesong er underveis. Lavmælt, men gnistrende godt tv-drama.

Gretten gubbe-humor? Se «Curb Your Enthusiasm» (serie, 2000-2020). Ny sesong. Fortsatt hylende morsom. Til og med relevant, iblant.

Skarp humor? Se «Avenue 5» (serie, 2020). Situasjonskomedie satt til et luksuriøst cruise-romskip på helt feil kurs.

NRK TV

Se «Ida» (film fra 2013).

Polen har sterke og stolte filmtradisjoner, men hadde ikke noen Oscar for beste fremmedspråklige før Paweł Pawlikowski tok hjem statuetten for dette stillfarne mesterverket i svarthvitt.

Fytterakkern så velfortjent det var.

Mot et bakteppe av Den andre verdenskrigs brutale desimering av den polske nasjonen tar filmen oss med på en eiendommelig biltur og en jakt på historien om en familie som ikke lenger eksisterer. Med oss er to kvinner av jødisk herkomst, Ida og Wanda.

Førstnevnte er ung og i ferd med å vie seg til et liv som nonne. Sistnevnte er hennes hedonistiske, aldrende tante. Twisten er at det ikke er den troende kvinnen som er den misjonerende parten i den umake duoen.

For hvilken nytte har gudfryktighet for en 17-åring i en verden der armageddon kan slå ned fra alle kanter og menneskeheten bare synes å utvikle nye nivåer av grusomhet?

Vil du heller se…

En klimathriller? Se «Thin Ice» (serie, 2020). Lena Endre som handlekraftig utenriksminister i naturskjønne, men karbon-truede arktiske omgivelser.

Ny versjon av gammel klassiker? Se «War of the Worlds» (miniserie fra 2019). BBC-adaptasjon av romanen er blitt en smart miks av periodedrama og sci-fi-skrekk.

Årets store, norske serieprestasjon? Se «22. juli» (serie, 2020). Uhyre sterkt om det mest traumatiske døgnet i moderne norsk historie.

TV 2 Sumo

Se «Britt Marie var her» (film fra 2019).

Pernilla August foran kameraet og Tuva Novotny bak i denne lette, men også fullendte og sjarmerende lille filmen.

Hovedpersonen er en 60 år gammel kvinne (sjelden vi får anledning til å skrive DEN setningen) som resolutt forlater sin ektemann etter å ha oppdaget hans utroskap.

Med det vender hun ryggen til det meste ved livet som er kjent og kjært.

Britt Marie får seg imidlertid jobb som ungdomsleder på en fritidsklubb, en posisjon hun på ingen måte er kvalifisert for, men som på den annen side gir henne noen nye utfordringer

Og det er båndene hun knytter med ungdommene som er lykkepillen i kjernen av denne filmen.

Vil du heller se…

Thriller? Se «Homeland» (serie 2011-20). Åttende og siste sesong med Clare Danes som ganske gal, litt paranoid, og veldig smart agent.

Norsk konspi-spenning? Se «Heksejakt» (serie fra 2020). Ingrid Bolsø Berdal er varsler i advokatfirma med skurkerier i skapet.

Popbransjen på sitt mørkeste? Se «Vox Lux» (film fra 2018). Natalie Portman er ufyselig syngedame i dyster fortelling fra underholdningsscenen.

Viaplay

Se «The Favourite» (film fra 2018).

46 år gamle Yorgos Lanthimos er av denne spaltens store favorittregissører. Han er rett og slett er en av de rareste, kuleste og fineste filmskaperne av sin generasjon.

Nylig landet hans store mindf**k av en grøsser, «The Killing of a Sacred Bird», på Netflix. Nå er det grekerens ferskeste verk som er gjort tilgjengelig på Viaplay.

«The Favourite» er en svart komedie som tar oss med til den både fragile og temperamentsfulle dronning Annes hoff i England tidlig 1700-tallet. Hun har i stor grad outsourcet styringa av landet til en venninne.

Når en ny tjener melder sin ankomost er det duket for intriger, rivalisering om dronningas gunst og trekantdrama.

Det hele er filmet i vakkert, mykt lys på analog film og med folk som Olivia Coleman og Emma Stone foran kamera. Det blir ikke dårlig, det, vettu.

Vil du heller se…

En bra norsk film? Se «Harajuku» (film, 2018). Om den 15 år gamle jenta som som tilbringer lille julaften på Oslo S. Og så møter sin biologiske pappa.

En annerledes kjærlighetshistorie? Se «The Shape of Water» (film fra 2017). Guillermo del Toros Oscar-belønte mesterverk om forholdet mellom en døvstum renholder og en amfibisk fiskemann (!).

Spenning fra krigens dager? Se «Das Boot» (serie fra 2019). Med grunnlag i den legendariske 80-tallsfilmen, skrur denne undervannsserien klaustrofobien på maks.