The Guardian-skribent Stuart Jeffries har vært en trofast seer av «Mammon» i ukene den har gått på britiske Channel 4.

Faktisk har han vært så trofast at han til og med har skrevet ukentlige «Mammon»-recaps, sannsynligvis inspirert av vår egen Brita Møystad (uten at vi har faktasjekket den antagelsen).

Siste episode gikk fredag, fulgt av siste recap.

Iblandet noen skarpe observasjoner (burde Peter Verås stolt på en fyr som heter Tom Lied? Betyr ikke etternavnet at han har løyet?) og fornøyd humring over den britiske gentleman-skurken som dukker opp i finalens tolvte time har Jeffries også et par bein å plukke med den norske thrilleren.

Jeffries mener for eksempel at avsløringen om hva prestepappa Tore hadde gjort mot sønnen Daniel for å få ham til å bli en hensynsløs paktmann som brenner barn aldri kom godt nok frem.

mammon2

– Så mye hang, både tematisk og fortellerteknisk, på den abrahamske tematikken om fedre som ødelegger sine uskyldige barn at vi trengte en tydeligere forklaring på hva Tore hadde gjort. Sånn ble det ikke: Vi måtte bare ta seriens ord for den djevelske innflytelsen han hadde på sønnen.

Det samme problemet har Jeffries med avsløringen om at økokrimsjefen spilt av Andrine Sæther egentlig er en superskurk – man må stole på serien når den sier at «sånn er det», heller enn å kunne slutte seg frem til det på egen hånd.

mammon99

Sett bort fra et par mangler later han i det store og hele til å være fornøyd med seriens mange vrier og mysterier.

– Til tross for alle måtene serien kommer til kort og den snikende følelsen av at den ikke var halvparten så dypsindig som manusforfatterne ønsket den skulle være, nøt jeg den hovedsaklig som en hardkokt thriller, skriver Jeffries og sammenligner Jon Øigardens innsats med Humphrey Bogart i filmen «In a Lonely Place».

Likevel:

– Jeg kan ikke se for meg at «Mammon» får en andresesong.

Akk, Stuart Jeffries, om du bare hadde søkt på nettet. Om du bare hadde benyttet googletranslatøren på de norske treffene.

Da ville du visst at om knappe to år returnerer Peter Verås i en politisk «House of Cards»-aktig andresesong som forhåpentligvis handler om en nøye planlagt statskupp utløst av kampen om Oslos OL-søknad.

Fingrene krysset for at det blir ti ganger så mange solbriller.

mammon2

Og at jakken aldri dør.

mammon3