Få har skrevet seg inn i filmhistorien så ettertrykkelig som den amerikanske regissøren Brian de Palma.

Han har jevnlig levert krim, gangsterfilm og thrillere på skyhøyt nivå fra 70-tallet til våre dager, med «Carrie», «Blow Out», «Scarface», «The Untouchables», «Carlito’s Way», den første «Mission: Impossible»-filmen og «The Black Dahlia» blant høydepunktene.

Det siste tiåret har det imidlertid gått lengre tid mellom hver gang den nå 77 år gamle filmskaperen har vært premiere-aktuell, så den kollektive pulsen i Filter Film og TV-redaksjonen steg målbart da det i fjor ble kjent at mannen var i gang med en ny thriller.

«Fryktelig opplevelse»

«Domino» var til alt overmål basert på et manus skrevet av norske Petter Skavlan («Den 12. mann», «Kon Tiki»), hadde danske Nicolai Coster-Waldau («Hodejegerne», «Game of Thrones») i hovedrollen og ble spilt inn i blant annet Danmark i fjor høst. Et stillbilde av filmen, der Coster-Waldau skuer skjebnetungt ut fra et hustak, ble sluppet i fjor.

Før helga kom det imidlertid urovekkende signaler fra regissøren i et intervju med det franske magasinet Le Parisien.

Der siteres de Palma i alt annet enn oppløftende vendinger om filmen:

– Det var en fryktelig opplevelse. Filmen var underfinansiert, bak tidsskjema, produsenten løy for oss og deler av staben fikk ikke betalt. Jeg vet ikke engang om filmen vil bli lansert, sier han i magasinet (før han, for ordens skyld, legger til at han mener den er blitt god).

Avviser at filmen ikke kommer

Sitatet ble gjengitt av en rekke amerikanske filmbransjemedier i helga, sammen med nyheten om at de Palma har skrevet en ny skrekkfilm om en seksuell overgriper i filmbransjen, med klare paraleller til Harvey Weinstein-saken.

Overfor Filter Film og TV slår Petter Skavlan imidlertid fast at «Domino» er ferdigstilt og vil bli lansert til høsten.

– Det har vært en trøblete produksjon, og kanskje er de Palma rett og slett lei. Men filmen er ferdig og den kommer ut til høsten. Jeg vil tro det kan skje på filmfestivalen i Venezia, eller kanskje i Toronto, uten at jeg vet noe mer om dette, sier Skavlan, som eller stiller seg uforstående til måten regissøren ordlegger seg på i intervjuet.

– Jeg har jo ikke noe med produksjonen å gjøre – når en film går i opptak er jeg allerede i gang med å skrive neste film. Men jeg besøkte settet da de spilte inn scener i Antwerpen i fjor, og på det tidspunktet var det en svært harmonisk produksjon. Nicolai var glad, de Palma var glad og produsentene var glade – det var helt hunky dory, sier den erfarne manusforfatteren.

Høye ambisjoner

– For meg har det ikke vært noe annet enn et morsomt samarbeid, og jeg har selv fått fullt ut betalt for jobben, selv om jeg vet at det har vært økonomiske utfordringer underveis. Det kan ha hatt sammenheng med at de Palma har hatt ambisjoner for enkeltscener ut over det som sto i manus, sier han.

Filter Film og TV har også vært i kontakt med filmens danske produsent Michel Schønnemann, som ikke ønsker å kommentere intervjuet i Le Parisien før han har snakket med Brian de Palma direkte.

Brian de Palma. Foto: gdcgraphics / CC BY-SA 2.0

Men viser det seg at sitatene som er tillagt de Palma er uheldig oversatt eller på noe vis tatt ut av sammenheng, vil det ikke være første gang i møtet mellom amerikanske filmskapere og franske journalister.

Så seint som for to uker siden ble det blåst stort opp (ja, også hos oss) at det i kjølvannet av den kinoaktuelle Star Wars-filmen «Solo» snarlig ville bli laget en egen, frittstående film om Donald Glovers rollefigur Lando. Det viste seg å være mer høyttekning enn konkrete planer fra Lucasfilm-sjef Kathleen Kennedy.

Katt- og mus-lek med CIA

«Domino» er tidligere omtalt som en tettpakket krimthriller der Coster-Waldau spiller en politimann fra København som jakter på kollegaens drapsmann – en mystisk skikkelse ved navn «Imran» – og havner i en katt-og.-mus-lek med en CIA-agent som bruker Imran i en felle satt opp for å fange IS-medlemmer.

Nederlandske Clarice van Houten, nok et navn kjent fra «Game of Thrones» og en rekke storfilmer, spiller kollegaens elskerinne, og hennes partner, australske Guy Pearce, står også på rollelista.