Kreft eller metamfetamin: Hva er verst? Jeg har opplevd begge deler, men er likevel ikke sikker. «Breaking Bad»har lojale fans, og vi er blant dem. TV-serien om den sindige realfagslæreren som får kreft og slår seg opp som crystal meth-maker og langsomt transformeres fra kjærlig familiefar til en kynisk kriminell, er noe av det mest solide som har gått på TV de siste årene.

Det er bare to ting som plager meg med «Breaking Bad». Det ene er at Walter White mister håret på hodet når han får cellegift, men ikke skjegget. Virker helt ulogisk. Det andre er at Aaron Pauliblant overspiller i rollen som Jesse Pinkman. Bortsett fra disse bagatellene, er det fint lite å klage over. En spenningsserie med nerve og hjerte. Ualminnelig godt skrevet, oppfinnsom handling, voksent tempo og rikelig med plass til Bryan Cranstons Walter White. Er dette den mest fascinerende rollefiguren på TV siden Tony Soprano?

Det er med mild skepsis vi har sett de to første episodene av sesong fem som nettopp har begynt å rulle. Avslutningen av sesong fire var jo nettopp det, en skikkelig avslutning. Gus ble blåst i lufta, og vi var alle tilfredse. Serien kunne avsluttet med verdighet. Hvordan skulle det tatt seg ut om de plutselig annonserte en ny sesong med «Six Feet Under»? Eller «Sopranos», for den saks skyld? Blir «Breaking Bad» blott en melkeku for the man?

Det var en sammenheng i de fire første sesongene, og denne sammenhengen er i noen grad avsluttet nå. Den første episoden av femte sesong var actionfylt inntil det stressende, og selv om dette holder skyhøy kvalitet, var det flere elementer som minnet mer om «Mission Impossible» enn om sofistikert samtidsdrama. De nye plotlinjene er logiske nok, men det hele føles en anelse forsert. Nå er det politiet som er den største trusselen for Walter og Jesse. De skjuler sine spor. Dessuten er de blakke, og vil i gang med produksjon.

Men i sesongens andre, ferske episode løsner det. Her ser vi de samme lange, gåtefulle åpningsscenene, det eksemplariske fraværet av musikk og det fantastiske spillet. Og mer plass til seriens desidert morsomste figur, Hank. Vi trekker et lettelsens sukk og gleder oss til en ekstra lang femte sesong.

Bonusklipp I: Bryan Cranston som Tannlegen i Seinfeld. 

Bonusklipp II: Bryan Cranston i «Malcolm in the Middle».

Bonusklipp III: SEXY! host, hark, kremt.

.