Siden det ikke ser ut som om verdens mest fryktede terrororganisasjon skal slutte å plage folk med det første, er det kanskje ikke tidenes dårligste idé å lage en tv-serie som forteller hvordan den ble til.

Det er det skuespiller Bradley Cooper og «The Hangover»-regissør Todd Phillips gjør med sitt produksjonsselskap Joint Effort.

De har sikret seg rettighetene til den utmerkede (og Pulitzer-vinnende) dokumentarboka «Black Flags: The Rise of ISIS», som er skrevet av Washington Post-journalisten Joby Warrick og kom i fjor.

Lager serie

Planen er å lage en enkeltstående tv-serie av boka for HBO med Tim Van Patten («Sopranos», «The Wire», «Game Of Thrones», «Boardwalk Empire») i regissørstolen, skriver Deadline. Det kan vel tyde på at det dreier seg om en dramaserie.

«Black Flags» forteller historien om hvordan den nåværende kongen i Jordan løslot en rekke politiske fanger da han arvet tronen i 1999. En av fangene var dessverre Abu Musab al-Zarqawi, som flyttet til Irak for å slå seg opp på å organisere terrorbombinger mot sitt gamle hjemland og mer eller mindre berettiget ble utpekt som bindeleddet mellom Saddam Hussein og Osama bin Laden da amerikanerne lette etter noen å invadere i kjølvannet av 11. september.

Så potensialet

Det ga al-Zarqawi gravitasjonskraften han trengte for å trekke til seg nok militante islamister til å stifte bevegelsen som selv al Qaida synes er for drøy. Og som sto klare for å utnytte situasjonen og underlegge seg store landområder da Syria kollapset i borgerkrig i 2011 – selv om stifteren ble drept av en amerikansk drone i 2006.

Cooper, som ble Oscar-nominert for hovedrollen og produsentrollen i en annen film basert på en bok om krig i Midtøsten – «American Sniper» (2014) –  skal umiddelbart ha sett tv-seriepotensialet i boka og oppsøkt forfatteren for å sikre seg rettighetene.

Joint Effort og Phillips er for øvrig premiereaktuelle med «War Dogs», basert på den sanne historien om de to gladguttene i 20-åra som vant et anbud på å levere ammunisjon til de amerikanske styrker i Irak. Ikke så himla langt unna tematisk den heller, altså: