Joss Whedon er en smarting, som lider av kreativ kløe også når han ikke er opptatt med å bruke hundrevis av Marvel-millioner på å lage «The Avengers 2».

Nå står han bak et stunt som kan dytte maktbalansen bittelitt fra kinoene mot video on demand-formatet, hvis det er suksessrikt.

«In Your Eyes», en ny romantisk scifi  som Whedon har skrevet manuset til, er nemlig sluppet samtidig for publikum over hele verden. Rett i etterkant av verdenspremieren på Tribeca Film Festival i går ble den gjort tilgjengelig for leie via Vimeo for fem dollar.

Her kan du se de tre første minuttene av filmen:

Som du kanskje ser av videoen over, snakker vi slett ikke om noen storfilm i «The Avengers»-land her – snarere om et lavmælt indiedrama skutt digitalt over noen få uker i 2012.

Hun søte Zoe Kazan («Ruby Sparks», «Bored to Death») spiller en dame som har et slags overnaturlig emosjonelt bånd med en fyr (Michael Stahl-David) som bor i en helt annen del av landet. Låter litt cheesy, og Kazan har også beskrevet filmen som «Whedons forsøk på å gjøre Nicholas Sparks».

Siden filmen er så fersk har vi ikke funnet noen anmeldelser av den ennå, men produsentene vet jo at Whedon har en særdeles ivrig fanskare som vil se alt han gjør uansett.

– Siden Joss har et så spesielt forhold til fansen tenkte vi at dette var en mulighet til å prøve noe vi ikke kunne med andre filmer, sa produsent Michael Roiff under en Q&A med publikum etter Tribeca-visningen i går.

Whedon var ikke selv til stede under arrangementet, men hadde spilt inn en videobeskjed:

«In Your Eyes» er den andre filmen til produksjonsselskapet Bellwether, som Whedon startet sammen med kona Kai Cole.

Den første filmen de ga ut, Whedons filmatisering av Shakespeares «Much Ado About Nothing», var et godt eksempel på hvorfor det kan være en god idé å slippe en film som dette samtidig i hele verden.

«Much Ado About Nothing» ble først vist på filmfestivalen i Toronto høsten 2012, og ble satt opp på kinoer i blant annet England og USA sommeren etter. Først til sommeren (!) dukker den opp på videoformater i utkantlandet Norge, og da har den jo vært tilgjengelig på piratmarkedet i et drøyt år allerede.

Mye av nyhetsverdien har jo også forsvunnet, og muligheten til å tjene penger på utgivelsen vil være svært begrenset (vil vi tro).

Så får vi bare se om «In Your Eyes» blir en suksess som kan inspirere andre filmskapere (som kanskje ikke har like stor fanbase som Whedon) til å gjøre det samme. Louis CK er blant foregangsfigurene som har gjort tilsvarende eksperimenter tidligere.