Historien om Bowe Bergdahl (28), soldaten som ble holdt i fangenskap i Afghanistan i fem år før han til slutt ble frigitt 31. mai i år, har på overflaten hatt mange likheter med diverse filmer og tv-serier – blant annet er det utallige ganger påpekt hvordan Bergdahl minner om karakteren Nicholas Brody i «Homeland».

Derfor var det kanskje bare et spørsmål om tid før filmstudioene ville kaste seg over fortellingen om den amerikanske soldaten som har sittet lengst i fangenskap siden Vietnam-krigen.

Nå er det hele to filmer på vei, melder The Hollywood Reporter.

Det ene prosjektet jobber Kathryn Bigelow og Mark Boal sammen om. Regissøren og manusforfatteren har tidligere god erfaring med kontemporære krigshistorier, da de vant Oscar for «The Hurt Locker» i 2008 og ble nominert fire år seinere for «Zero Dark Thirty», om jakten og drapet på Osama bin Laden.

Boal (som har bakgrunn som journalist) og Bigelow skal ha jobbet med å filmatisere denne historien i årevis, men de siste ukenes dramatiske utvikling i saken har ifølge The Hollywood Reporter framskyndet arbeidet.

Det andre Bergdahl-prosjektet er basert på Rolling Stone-artikkelen «America’s Last Prisoner of War» av den nå avdøde journalisten Michael Hastings, og Todd Field («Little Children») er hentet inn for å jobbe med filmen.

Om han skal regissere eller bare skrive manus er dog noe uklart.

Selv om de to prosjektene i ved første øyekast framstår som konkurrenter, er utgangspunktet deres noe ulikt. Filmen til Boal og Bigelow skal ifølge The Hollywood Reporter ha fokus på spillet som til slutt førte til at Bergdahl kom hjem, mens det andre prosjektet har mer om bakgrunnshistorien til soldaten.

The Hollywood Reporter skriver også at ingen foreløpig har kjøpt Bergdahls egen historie, og at det dermed er et potensial for enda en film når eller hvis den tid kommer.

28-åringen ble fredag overført til et militærsykehus i San Antonio, Texas, og denne uken startet etterforskningen som forhåpentlig skal avdekke hvorfor Bergdahl forlot basen i Afghanistan som førte til at han ble tatt til fange, skriver CNN.

Deler av amerikansk høyreside har vært kritisk til at president Barack Obama byttet bort fem Guantanamo-fanger for å få frigitt Bergdahl, og har sett med mistenksomhet på soldatens bakgrunn. Blant annet ble han undervist hjemme av foreldre med tydelige antikrigsholdninger, og mellom 2007 og 2008 tilbrakte han tid i et buddhistisk kloster.