Helsike heller, jeg likte godt «In Bruges» (2008) – langfilmdebuten til den irske regissøren Martin McDonaugh med Colin Farrell, Ralph Fiennes og en helt fantastisk Brendan Gleeson i ledende roller.

Filmen ble snålt nok aldri satt opp på kino i Norge, selv om den altså hadde store stjerner, ble ganske kritikerrost og nominert til Oscar for beste originalmanus.

«In Bruges» (lei den her) mikset en lakonisk, temmelig irsk sans for humor med rimelig brutal vold, og omsider kommer McDonaugh nå med en oppfølger. «Seven Psychopaths» har premiere under Toronto International Film Festival i september, og i går kveld ble traileren sluppet.

De fire hovedrollene i «Seven Psychopaths» innehas av strålende menn: Christopher Walken, Sam Rockwell, Colin Farrell og Woody Harrelson, mens Tom Waits, Kevin Corrigan og Gabourey Sidibe dukker opp i mindre roller.

Den følger en skribent (Farrell), hvis to eksentriske kompiser (Rockwell og Walken) kidnapper hunden til en skvatt gal gangster (Harrelson). Gangsteren er åpenbart innstilt på å bruke alle virkemidler for å få kjøteren tilbake igjen, noe som igjen kan bety en trussel for hans vanlige forretningsvirksomhet.

Skal jeg være skeptisk til noe her, må det være (den bevisste?) 90-tallsestetikken  – gangsterbossen med de lange skjortesnippene, musikken, måten traileren er klippet på, den selvbevisste tekstplakaten om Bond-dama. Likevel gleder jeg meg veldig til å sjekke tilbakemeldingene fra TIFF, da jeg regner med at McDonaugh har laget en film som er mer original enn det som kommer fram her.

«Seven Psychopaths» er også, selv om den har mange amerikanske skuespillere, finansiert hovedsaklig av britiske penger, så press fra et stort amerikansk studio er ingen unnskylding om dette ikke blir så bra som ventet.

Et viktig apropos til slutt: Martin McDonaugh har en minst like talentfull bror,  John Michael McDonagh, som tidligere i år slapp en kandidat til årets beste rett-på-video-film: «The Guard».

Den anmeldte vi her, og den bør du se.

John Michael holder nå på med sin oppfølger til «The Guard», kalt Cavalry», som blir et komidrama om en prest (spilt av Brendan Gleeson igjen), som blir plaget av sin egen menighet. Drapstrusler i skrifterommet etc.

Prosjektet ble presentert under filmfestivalen i Berlin, der det også ble offentliggjort at Chris O’Dowd («Bridesmaids») og Aidan Gillen («The Wire», «Game of Thrones») hadde takket ja til roller i filmen.