Setter man Nordens filmnasjoner opp mot hverandre, er det liten tvil om at Norge historisk sett har vært den lille stebroren. Mens svenske og danske regissører har gjort karriere utenlands og høstet prestisjetunge filmpriser, har Norge hengt ganske langt etter.

Samtidig har norsk film opplevd flere suksesshistorier som gir håp om at denne maktbalansen etter hvert kan forskyves noe.

På tampen av forrige uke sprakk for eksempel den gledelige nyheten om at «Trolljegeren»-regissør André Øvredal er i gang med den amerikanske produksjonen «Carpe Demon», et film med budsjett i hundremillionersklassen.

Øvredal hadde fått jobben fordi han bevist at han kunne klare å lage film på knappe midler, noe som er en ettertraktet egenskap i Hollywood om dagen.

«Trolljegeren» var en enkel og genial idé, siden den var en sjangerfilm etter amerikansk rammeverk som ble kombinert med norsk eventyrtradisjon.

Nå håper straks premiereklare «Thale» å gjenta «Trolljegeren»s suksess. Dette er en fantasythriller som nytolker det overnaturlige kvinnelige vesenet huldra.

Bakgrunnsteppet for filmen er ei lita bygd hvor to åstedsvaskere, Elvis og Leo, oppdager ei hulder i en slags bunkerskjeller på et av åstedene de rengjør. Horrorelementene som har gjort både «Trolljegeren» og «Død snø» store over Atlanteren er defitivt tilstede.

«Thale» har allerede fått endel internasjonal omtale, blant annet av den kredible nettsiden Twitch (som spesialiserer seg på horrorfilm).

At interessen internasjonalt er omfattende kan regissør Aleksander Nordaas bekrefte. Vi traff Nordaas, hovedrolleinnehaver Silje Reinåmo og produsent Bendik Heggen Strønstad da «Thale» ble vist fram under Bergen Filmfest nylig.

Comoyo Filter: Først er det norsk premiere, men jeg skjønner jo også at interessen er stor fra utlandet. Hva er planene for filmen framover?

Aleksander: Nå har vi vært så heldig og kommet inn på festivalen South by Southwest i Texas i mars. Dessuten skal jo Bendik til filmfestivalen i Berlin og lufte den litt i helga. Så det er mange henvendelser, slik jeg har forstått det.

Bendik: Det er veldig mye interesse fra utlandet, da særlig fra USA. Både festivaler og salgsagenter, forespørsler om remakes ogsåvidere. Det kommer dumpende inn flere mail om dagen – det er jo kjempegøy! I Sverige plukket forresten Aftonbladet opp traileren like etter at den ble lagt ut på VG, den har ligget på forsiden der i flere dager. Så vi har fått mye respons etter det, mange svensker som lurer på når filmen kommer på kino der borte. Det er også veldig, veldig gøy.

Comoyo Filter: Norsk folketro har så mye å by på. Hvorfor akkurat huldra? Hvor kommer fascinasjonen fra?

Aleksander: For min del er huldra den skikkelsen som er mest spennende i norsk folketro, fordi hun er så lik oss på mange måter. Noen sier hun er god, noen sier hun er ond. Det er litt artig å leke med, både i manus- og regiform.

Comoyo Filter: Dere har jo måttet tåle en del sammenlikninger med «Trolljegeren» – hva gjør «Thale» annerledes?

Aleksander: Hos oss er ikke hovedkarakteren nødvendigvis en trussel, men en karakter vi forhåpentligvis utvikler interesse og sympati før. Vi spiller rett og slett på lag her, på en måte.

Silje: Så er det jo en mye mer historiedrevet film enn «Trolljegeren», det er en annen type sjanger egentlig.

Comoyo Filter: Silje, din første hovedrolle i en spillefilm er helt uten dialog. Hvordan har det vært å gjøre en så fysisk rolle?

Silje: Aleksander og jeg har jo jobbet sammen på en kortfilm tidligere, så jeg vet jo at Aleksander jobber veldig visuelt. Jeg ble litt vant med hans stil allerede da egentlig, da vi lagde «Bak lukkede dører» i 2008.

Erlend: Der hadde du vel heller ingen replikker?

Silje: Der hadde jeg vel noen få setninger. Men det har jo vært en fysisk veldig krevende rolle. Både teknisk skuespillermessig,men også fysisk ubehagelig. Vi filmet for eksempel på vinteren i en kjeller som ikke var isolert. Og det at hun er traumatisert. Hun er jo et hulder som har blitt tatt vekk fra sine egne, der hun har vokst opp. Så det har vært krevende, men det er samtidig en rolle jeg har blitt utrolig glad i. Jeg synes det er en nydelig rolle altså. Lille barnet mitt.

«Thale» har norsk kinopremiere fredag.