• Vi traff regissør Andrew Stanton, Willem Dafoe og hovedrolleinnehaver Taylor Kitch i Los Angeles, se videointervjuene over. For fullt utbytte av tidvis ganske spektakulært videomateriale, anbefaler vi at du ser i fullskjerm.

«John Carter»! Kanskje har du allerede ganske god oversikt over hva dette gigantprosjektet av en film dreier seg om, men mye tyder på at den egentlig burde være enda lenger framme i den jevne filminteressertes bevissthet.

Dette er tross alt en film fra Disney med en påstått prislapp på 1,5 milliarder norske kroner, lagd av regissøren bak Pixar-klassikerne «Finding Nemo» og «Wall-E», og som har premiere i Norge allerede til neste uke. Men mer om det seinere.

For uividde kan vi i hvert fall informere om at «John Carter» bygger på den første boka i en bokserie fra Tarzan-forfatter Edgar Rice Burroughs, skrevet i 1912. Det er en bok og en historie som mange science fiction-fans har et semireligiøst forhold til, og som indirekte inspirerte George Lucas i arbeidet med «Star Wars» og James Camerons «Avatar».

Det er en film Andrew Stanton har ønsket å lage siden han oppdaget boka som 11-åring. Og når man har laget filmer som har tjent inn så mye penger som «Wall-E» og «Finding Nemo» får man også grønt lys til å gjøre nesten hvasomhelst.

Stanton tror det er én viktig grunn til at ikke bøkene har blitt til film før nå:

– Inntil nå tror jeg faktisk ikke teknologien har vært der for å kunne gjenskape det som skjer i disse bøkene, sier Stanton til Comoyo Filter.

Grunnen til at det kanskje er litt avventende stemning rundt «John Carter» er mange negative tilbakemeldinger fra fokusgrupper som har sett filmen, og stadige rapporter om hvor mye det hele har kostet. En del Hollywood-bloggere tror rett og slett filmen kan bli 2012s første store flopp. Særlig også siden Disney er veldig opptatt med å promotere «The Avengers», en annen av årets største filmer.

Mange anmeldere som har sett «John Carter» har imidlertid vært ganske positive:

– Tilgi meg for at jeg gir blanke i hvor mye Disney har brukt på filmen, og om hvorvidt «Jethro Richardson fra Florida» og hans to tenåringssønner gleder seg til å se den. Jeg så filmen for et par uker siden, og det er et herlig lavpannet gutteaktig romeventyr med hundre ganger mer hjerte enn «The Phantom Menace», som den så uflatterende blir sammenliknet med, skriver Ben Child i The Guardian.

Han mener det ville vært nitrist om «John Carter» ikke finner et større publikum:

– Stantons film er antakelig den beste i sitt (ganske koko) slag siden «Avatar», og definitivt mindre formelmessig enn den, skriver Child.

Andrew Stanton sjøl er antakelig lei av å snakke for mye om filmens prislapp. For, som han også sier i intervjuet med oss, filmene til Pixar kostet jo tross alt også endel:

– For å være ærlig har alle filmene mine hatt et stort, stort budsjett og det har vært forventet at de måtte bli en «homerun». Det er på en måte det eneste jeg er vant til, jeg er ganske avstumpet i så måte, sier han.

 

Hva tror du om «John Carter»? Vi vil gjerne høre din mening i kommentarfeltet under. Se også den siste traileren som er sluppet for filmen: