HBO har en helt fantastisk lineup denne våren, og det er kanskje derfor det har vært såpass lite snakk om «Veep» – den kommende serien til skotske Armando Iannucci med Julia Louis-Dreyfus i hovedrollen.

Forhåpentlig blir det mye mer nå som premieren 22. april nærmer seg med stormskritt. I videovinduet over kan du se en splitter ny bakomvideo som HBO nettopp har publisert.

De innvidde skjønner allerede hvorfor dette potensielt kan bli helt fantastisk, men for alle andre skal jeg forsøke å oppsummere: Armando Iannucci er en av det siste tiårs største britiske humorister. Han fikk først et navn med satireprogrammet «The Day Today» sammen med folk som Steve Coogan og Chris Morris, senere skrev han blant annet gigantsuksessen «I’m Alan Partridge» sammen med nevnte Coogan.

Hans aller største bedrift til dags dato er imidlertid «The Thick of It», en satire som følger byåkrater og politikere i et britisk departement. Her en scene der seriens stjerne, den styggmunnede og allmektige rådgiveren Malcolm Tucker, prøver å forhindre sosialminister Hugh Abbot fra å drite seg ut i et intervju:

«The Thick of It» var også utgangspunktet for en seinere film, supre «In the Loop» (lei den her), og ligger også til grunn for «Veep».

Bare at her er handlingen flyttet fra traurig britisk departementsliv til kontoret til USAs visepresident («Veep» er slang for forkortelsen VP, altså Vice President). Julia Louis-Dreyfus spiller hovedrollen som senator Selina Meyer, mens Anna Chlumsky (hun fra «My Girl» som også spilte i «In the Loop») og Tony Hale («Arrested Development») også har ledende roller.

– Visepresidenten er en som har vært på valg mot presidenten, og tapt. Vedkommende tror uungåelig at han eller hun er bedre enn presidenten. Det er et morsomt premiss, har Iannucci uttalt til The Guardian.

Senator Selina Meyer er imidlertid ikke basert på noen politiker i den virkelige verden, selv om målet er at hun skal være en karakter som kunne ha eksistert.

– Man har ofte en tendens til å glorifisere politikere på film eller tv. Du har versjonen der alle er glatte, elegante og flinke i jobben sin. Eller du har den mørke, mystiske versjonen, den som spinner konspirasjoner og foretar kriminelle handlinger, som du finner i thrillere. Jeg er interessert i de ekte personlighetene man finner, men også det absurde i situasjonene de befinner seg i, sier serieskaperen til New York Times.

Åh, dette bare bli bra.

Bonus: Det var en dårlig skjult hemmelighet at karakteren Malcolm Tucker (den bannende skotten som du kunne se i videovinduet over), var basert på Alastair Campbell – pressesjefen og strategen til Tony Blair.

I 2009 tok kritiker Mark Kermode med seg Campbell for å se «In the Loop». Det ble det svært god tv av. Og Campbell har også overraskende mange gode innvendinger mot filmen:

Bonus 2: En annen av vårens HBO-komiserier fikk også en trailer i dag, Lena Dunham og Judd Apatows «Girls». Sjekk ut: