Martin Luther King jr. var en stor mann med mange fiender. Men ikke alle var like åpenbare, skal man tro konspiratorikerne som hevder at borgerrettighetsforkjemperen ble drept av krefter innen de amerikanske myndighetene.

Nå skal regissør Lee Daniels («Precious», «Monster’s Ball») og skuespiller Hugh Jackman omfavne disse kontroversielle teoriene i den kommende filmen «Orders to Kill», ifølge LA Times.

I filmen, som produseres og finansieres av Millennium Films, spiller Jackman William Pepper, en omstridt (og ekte!) advokat og aktivist som i flere tiår har påstått at den dømte drapsmannen James Earl Ray ikke skjøt Martin Luther King jr. (han er også overbevist om at Sirhan Sirhan ikke tok livet av Robert F. Kennedy).

Gjennom filmen skal vi følge Peppers mangeårige enmannskamp for det han hardnakket hevdet var sannheten om drapet: At de amerikanske myndighetene ønsket King jr. død på grunn av hans innbitte motstand mot Vietnam-krigen. Og det er ikke den eneste konspirasjonsteorien der ute:

Manuset (som skrives av Hanna Weg) baserer seg på Peppers egen bok om den langvarige kampen – som faktisk støttes av Kings kone Coretta Scott King og sønn Dexter King. De mener at faren ble skutt av den Memphis-baserte politimannen Lt. Earl Clark, etter sigende navngitt av restauranteieren Lloyd Jowers.

King-familien trakk Jowers og en rekke andre ukjente medskyldige (blant annet mafiaen og både lokale og føderale myndigheter) for retten. Han ble i 1999 først dømt av en Mempis-jury for å ha bidratt til drapet på King jr. – anklager som senere ble frafalt i 2000 etter at myndighetene undersøkte saken nærmere (det er nok betryggende for konspiratorikerne, skal du se). Denne rettssaken skal ifølge LA Times utgjøre et klimaks i filmen.

«Orders to Kill» er ikke første filmprosjekt ut fra Daniels og Jackman i dette leiet. I 2010 samarbeidet de to om «Selma», en film som skulle ta for seg den kjente (og etterhvert blodige) borgerrettighetsmarsjen i Alabama, ledet av nettopp Martin Luther King jr. Her skulle Jackman spille en rasistisk sheriff som ledet an i kampen mot King.

Filmen ble imidlertid droppet på grunn av pengemangel. Det er litt synd, ettersom det er mange som i dag kan ha glemt (eller ikke vet) hvor forstemmende forholdene faktisk var på den tiden: