Det er slutten på en lang reise for den norske regissøren Roar Uthaug, som i disse dager farter mellom røde løpere på forskjellige kontinenter for å kaste glans over førpremierer på sin første Hollywood-film, «Tomb Raider».

Rebooten av franchisen, der Alicia Vikander tar over rollen som Lara Croft fra Angelina Jolie, har ordinær kinopremiere både i USA og Europa til helga.

Blant de første anmeldelsene av filmen er det mye å glede seg over for den norske regissøren, som tidligere har laget norske sjangerfilmer som «Fritt vilt» og «Bølgen». Men jevnt over mener anmelderne at det skandinaviske Hollywood-teamet har begått en helt midt-på-treet-film.

I Dagbladet poengterer Inger Merete Hobbelstad at Uthaug har maktet det han har snakket om i så mange intervjuer; å gjøre actionheltinna til en mer troverdig figur enn den spisspuppede sjablongen fra de tidligste «Tomb Raider»-spillene på Playstation.

«Hun er redd og tvilende, hun hyler av smerte når hun går utfor den skrenten eller tas av den bølgen. Det er en jordnærhet i denne tilnærmingen som virker forfriskende», skriver Hobbelstad.

«Vikanders engasjerte spill og Uthaugs rutinerte regi gjør «Tomb Raider» til en morsom popkorn-film som gjør ære på spillserien den er tuftet på, samtidig som den fører Lara Croft trygt inn i et nytt tiår på kinolerretet», skriver Birger Vestmo hos NRKs Filmpolitiet. Begge gir filmen fire av seks poeng.

VG er hakket strengere: «Ålreit håndverk, full av irriterende b-film kvaliteter og utrolig lite smart», mener anmelder Tor Martin Bøe og gir filmen terningkast tre under tittelen «Dum Raider».

De amerikanske anmeldelsene er fortsatt ikke ute, men et knippe asiatiske aviser har i skrivende stund rukket å publisere, og de fordeler seg rimelig fifty-fifty på den positive og negative siden.

«Denne versjonen av Lara Croft er emosjonelt sårbar og fri for superkrefter. Hun må bruke sitt intellekt og vågemot for å overvinne utfordringene hun står overfor. Vikander holder interessen oppe mens Lara Croft omformes fra en naiv og nølende jente til en bestemt kvinne som ikke viker unna for å ta sjanser. Men når hennes røtter skal etebleres, faller filmen tilbake på flere av klisjeene vi kjenner fra andre opprinnelseshistorier. Og resultatet blir at handlingen er forutsigbar», skriver The Times of India.

«Tomb Raider» har i skrivende stund 44 av 100 poeng hos kritikeraggregatoren Rotten Tomatoes, men det kan naturligvis endre seg etterhvert som flere artikler kommer på nett.