Filmfestivalen i Sundance i Utah er i gang, og blant trekkplastrene er verdenspremieren på «Lords of Chaos» – den i årevis svært omdiskuterte filmen om uheldige hendelser i et visst subkulturelt musikkmiljø i Norge tidlig på nittitallet.

Det er imidlertid ikke noe norsk black metal-band som har fått æren av å lage lydspor til filmen, men det islandske postrockbandet Sigur Rós.

Det fremgår av den lille skriften nederst på nye filmplakaten, som er delt av regissør Jonas Åkerlund på Twitter og har en brennende kirke i sentrum:

Da er det bare å vente på anmeldelsene av filmen, som har Sky Ferreira som groupien «Ann-Marit» og gjorde opptak i Oslo i fjor vinter.

Emory Cohen spiller Varg «Greven» Vikernes og ble filmet mens han «leide video» på Tøyen, like ved borettslaget der virkelighetens greve knivstakk sin tidligere bandkollega Øystein «Euronymous» Aarseth i 1993.

Emory Cohen som Varg Vikernes. Foto: Filter media

Rory Culkin (lillebroren til Macauley «Hjemme alene» Culkin) spiller Aarseth, som skal være hovedrollen i filmen, mens Valter Skarsgård, yngstemann i skuespillerfamilien som også inkluderer Alexander, Bill og pappa Stellan, spiller Mayhems svenske vokalist Per Yngve «Dead» Ohlin, som begikk selvmord i 1991.

Klipp fra filmen ble i fjor offentliggjort i form av en musikkvideo fra Metallica, der flere av skuespillerne rekonstruerer en Mayhem-konsert.

Den svenske regissøren Jonas Åkerlund er kjent for sine mange kontroversielle musikkvideoer, og hadde selv en kort karriere som black metal-musiker på nittitallet, som trommeslager i Bathory. Han har skrevet manus sammen med Dennis Magnusson («Kongen av Bastøy»«Jordskott»).

De baserer seg på boka «Lords of Chaos», som kom fem år etter drapet på Aarseth og er skrevet av den amerikanske journalisten Michael Moynihan sammen med Didrik Søderlind, i dag mest kjent som rådgiver i Human-etisk forbund.

Filmen har vært under utvikling i nesten ti år, og hele veien har sentrale personer i det norske black metal-miljøet vært kritiske til det de frykter er en hollywoodifisering av en kontroversiell historie fra virkeligheten – ikke minst fordi flere mener boka inneholder feil og unøyaktigheter:

«Tell the Swedes and the Hollywood people to go fuck themselves», var den karakteristiske beskjeden fra Mayhem-grunnlegger Jørn «Necrobutcher» Stubberud til Rolling Stone da Åkerlund tok over prosjektet.

Da Metallica-videoen kom virket det likevel som om Stubberud var i ferd med å innta en mer positiv holdning:

– Det har med musikk å gjøre, så det er morsomt. Mayhem- logoen er også inspirert av Metallica-logoen. Jeg har sett på bilder fra musikkvideoen at også Metallica har omgjort bokstavene M og A til om til opp-ned kors og flaggermus som vi har i vår logo, sa Stubberud til Dagbladet.

OPPDATERING: Vi skrev opprinnelig i denne saken at forfatter Søderlind ikke ønsket å kommentere filmen eller hvordan black metal-miljøet forholdt seg til den. Men det har han gjort, nemlig i en grundig sak i medlemsbladet til Humen-etisk forbund, Fri tanke, i 2016. Her understreker Søderlind at han ikke har noe med filmen å gjøre, men at han står ved innholdet i boka.