Det har vært en travel dag hos Norsk filminstitutt, som fordeler penger til støtteverdige norske film- og tv-prosjekter. I dag har instituttet avgjort hvilke filmer som skal få penger i henhold til den såkalte markedsstøtteordningen, det vil si filmprosjekter som antas å ha kommersiell appell.

Én av de største vinnerne er filmen «Birkebeinerne», som har fått 14 millioner kroner i støtte av et totalbudsjett på 44 millioner.

Dette blir en storslått filmatisering fra et borgerkrigsherjet Norge på 1200-tallet, der en gjeng modige birkebeinere måtte rømme fra baglerne med den nyfødte framtidige kongen Håkon Håkonsson.

Filmen har vært inne til vurdering hos Filminstituttet tidligere uten å få støtte, men får nå altså grønt lys. Nytt er det imidlertid at Nils Gaup har tatt over registolen fra Tommy Wirkola, som var tilknyttet prosjektet da forrige søknad lå inne hos instituttet.

Nils Gaup under innspillingen av «Kautokeino-opprøret».

Wirkola har jo mange jern i ilden, og kommer sikkert også til å få en del Hollywood-tilbud framover etter kassasuksessen til «Hansel and Gretel» – men for å være helt ærlig skulle vi gjerne ha sett hva en yngre og utradisjonell regissør ville fått til med et historisk drama av denne typen.

Når det er sagt er jo ikke Gaup akkurat noe dårlig valg – og han har jo også vist tidligere at han har svært god snøring på å fortelle denne typen historier.

Pål Sverre Hagen, Ida Elise Broch og Aksel Hennie har tidligere vært nevnt som aktuelle skuespillere for filmen, som skal spilles inn på Sjusjøen. Alexander Skarsgård har ifølge VG også stått på ønskelista – det ville i så fall vært et ganske stort scoop.

Et annet potensielt spennende prosjekt som fikk støtte i dag er animasjonsfilmen «Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasputin», med manus av Øystein Dolmen.

Konseptbilde fra filmen «Knutsen & Ludvigsen og den Fæle Rasputin» Foto: Tordenfilm/Rune Spaans

Den har fått 10,6 millioner kroner i støtte av et totalbudsjett på 26 millioner, og forteller historien om de to kjente figurene som rykkes ut av sin trygge tilværelse for å redde noen som er i fare. Det loves nye og gamle karakterer og masse kjente låter.

Filmen skal produseres av Tordenfilm.

«Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama» og «Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa» har også fått innvilget støttesøknader i dag, på henholdsvis 15,2 og 12,3 millioner kroner.

Vel og bra! Mindre fornøyde er kanskje folka bak filmer som «Død snø 2» og «Skinndød», som også hadde søknad inne, men som ikke fikk støtte i denne runden.

For øvrig har NFI også gitt støtte til et par-tre samproduksjoner som virker spennende. Vi er jo hysterisk spente på hva Tomas Alfredsson kan få til med sin planlagte filmatisering av «Brødrene Løvehjerte», og filmen fikk i dag fem millioner statlige norske filmkroner. Her kommer det for øvrig også fram at totalbudsjettet på filmen er 288 millioner kroner, så dette blir svært.

Penger fikk også Ruben Östlunds kommende «Turist» og Ole Bornedals «1864».