• «Billettkontrollen» er Filter Film og TVs ukentlige analyse av kinomarkedet i Norge, signert medieviter og filmkritiker Ulrik Eriksen. 
  • Ønsker du å få «Billettkontrollen» som mail hver uke kan du melde deg på her.

 

LANSERINGEN AV FILMER på kino er temmelig konservative og forutsigbare saker.

Hver fredag setter distributørene opp et knippe filmer og forsøker å forhandle med kinoene om å få best og flest mulig visningssteder. Noen få filmer får premiere på onsdager, som oftest som et resultat av Hollywoods formaninger.

Og de mest profilerte titlene har gjerne en håndfull førpremierer, stort sett helgen før.

DENNE FØRJULEN TESTER SF Norge ut en ny strategi for lanseringen av «Dyrene i Hakkebakkeskogen».

Animasjonsfilmen ble i helgen – en drøy uke før premieren 1. juledag – satt opp med hele 276 forestillinger. Det betyr at filmen har hatt omtrent like mange førpremiereforestillinger som de norske filmene «Rosemari» og «Pyromanen» hadde visninger i premierehelgen.

Særlig har SF Norge utnyttet at moderselskapet også eier saler. På flere SF-kinoer har Egner-filmatiseringen hatt omtrent like mange visninger som «Snekker Andersen».

BESØKSTALLENE DERIMOT, har vært til dels svært lave. Drøyt 16 000 besøk gir et snitt på 60 per forestilling, noe som er katastrofalt dårlig for en høyprofilert og massivt markedsført norsk familiefilm.

Isolert sett kan dette tolkes som et urovekkende tegn for produksjonen. Kanskje er ikke nysgjerrigheten for Egner blant dagens norske barn så stor som man skulle tro? Men noe voldsom grunn til å miste nattesøvnen for filmens produsenter, trenger det ikke være.

Barnefamilier er notoriske planleggere og ledes gjerne dit alle andre går. Førpremierer er litt hemmelige, og krever en viss grad av impulsivitet. De relativt lave besøkstallene kan også være et tegn på hvor essensielle lanseringsukens anmeldelser og generelle pressedekning er for besøket.

LIKE FULLT: strategien med mange førpremierer frister neppe til gjentakelse med det første.

Og den labre interessen for de mange førpremierevisningene bør dessuten legge en liten demper på forventningene til totalbesøket.

På papiret burde «Dyrene i Hakkebakkeskogen» ha potensiale til å nå et sted nærmere «Jul i Flåklypa» (880 000 besøk) enn «Herfra til Flåklypa» (440 000). Med helgens tall, tyder det på at sluttresultatet blir på den lavere enden av denne skalaen.


Tidligere i denne spalten: