Dere får har meg unnskyldt, men mitt besøksanalyserende hjerte banker i første rekke for de smarte, gode filmene som sjelden når ut til det brede publikummet.

Ikke minst fordi deres liv på kino er så mye mer ømfintlig, enn for andre mer hardføre planter med kraftige markedsføringsbudsjett. De smale titlene er avhengig av sterke anmeldelser, pene ord fra andre kinogjengere, og ikke minst kinoer som gir dem ekstra god oppmerksomhet og vekstvilkår, til tross for at de gjerne trenger mye vann og lys, men vokser tregt.

I vårt fortrinnsvis kommunale kinosystem har visningsstedene slik sett et spesielt ansvar, ikke minst i en tid der digitaliseringen har gjort det mulig for kinosjefene å booke de store titlene, uten tanke på kopiantall (som begrenset tilgangen betraktelig i den analoge tidsalderen frem til 2010).

Slik sett er det forsmedelig å se at smale filmer omtrent ikke har et liv utenfor Oslo etter de to første ukene på kino.

«Searching for Sugarman» gikk – etter fire uker på kino – kun i Oslo og Bergen denne helgen. «Den gode læreren» har en identisk skjebne. Hva skjer for eksempel i Trondheim? Hvorfor scorer kinoen i Norges tredje største by gjennomgående svakt når det gjelder kunstnerisk ambisiøs film? Finnes det ikke interesse for smale titler i Trøndelag?

Eller er det kinoen som ikke tar sin rolle som drivhus for følsomme vekster alvorlig? «Searching for Sugarman» er sett av 2800 i Oslo, mens 176 trøndere har løst billett til den sterke musikkdokumentaren. Det utmerkete kanadiske dramaet «Den gode læreren» har hatt 2030 publikummere i Oslo, og 305 i Trondheim.

«Amour» er vinterens vinner blant kvalitetstitlene, og fortsetter å gå svært godt på kino. Her er tallene jevnere geografisk sett, og filmen går fremdeles på drøyt 20 kinoer over hele landet. Oslo er like fullt i særklasse med 13 000 av det totalet besøket på 35 000. «Amour» er helt oppe på tredjeplass over de mest sette filmene i Oslo i 2013, bare slått av «Hobbiten» og «Pi» . I Bergen er den på 12. plass, mens den er den 13. mest sette filmen i Trondheim.

Stavanger er i et slikt perspektiv en kulturelt mer høytstående by enn de to storebrødrene: Her er Hanekes mesterverk nr. 7.

«Amour» har altså appell også utenfor de største byene. Og for denne tittelen viser også det kommunale kinosystemet seg som en god formidler. Filmen blir hovedsakelig prioritert i konkurransen om salene. Så kan vi som ikke bor i Drammen prise oss lykkelig over at ikke Nordisk Film har tatt over flere kinoer enn i Buskeruds hovedstad. Private Drammen KinoCity scorer forferdelig på vegne av smale filmer. «Amour» ble tatt av plakaten etter to uker til tross for utmerkete besøkstall, mens andre smale titler forsvinner langt nede på listene. Det er flaut for en by som skryter hemningsløst av sin suksessfulle revitalisering de siste årene.

I USA dominerer fortsatt kombinasjonen av relativt hjernedøde premierer og stadige videre lansering av årets oscarfavoritter. Den Guillermo del Toro-produserte grøsseren «Mama» med Jessica Chastain tok førsteplassen med 28 mill dollar, og et pent salgjennomsnitt, etter ok anmeldelser. Chastain har også hovedrollen i filmen på andreplass: «Zero Dark Thirty» faller bare 28 prosent fra forrige helg, og er på stø kurs mot underkant av 110 mill., avhengig av statuettsankingen i februar. «Silver Linings Playbook» tredoblet antall saler, og doblet besøket, noe som er godkjent for David O. Russells relativt krevende dramedie (til sammen 55 mill dollar). Den går for eksempel relativt sett langt bedre i USA enn i Norge (til sammen 19 600 besøk).

Helgens gedigne bomskudd i USA var imidlertid Arnold Schwarzeneggers comebackforsøk. Til tross for overraskende positive anmeldelser omsatte «The Last Stand» for kun 6 mill. dollar, med et forferdelig lavt salgjennomsnitt. Mye tyder på at 65-åringens filmkarriere er godt over middagshøyden, selv om han har to andre nye filmprosjekter på trappene. Produsentene for de to filmene skjelver nok i buksene akkurat nå.

Den norske kinolista:

1 NY Les Miserables 34862
2 NY Django Unchained 31571
3 Hobbiten: En uventet reise 11093
4 Gangster Squad 10924
5 Historien om Pi 10394
6 The Impossible 6831
7 Silver Linings Playbook 5025
8 Jack Reacher 4465
9 De fem legendene 4434
10 De urørlige 4201
11 Amour 3804
12 Oppdrag Nemo 3D 3511
13 NY Nåde 2163
14 James Bond: Skyfall 1741
15 Lotte og Månesteinens hemmelighet 1423
16 Rust og bein 1337
17 NY Gulabi Gang 1295
18 Tingeling – Vingenes Hemmelighet 969
19 NY Isdragen 827
20 Madagaskar 3: Full rulle i Europa 547