Da «Breaking Bad» trakk inn årene for siste gang og vi fikk vite at serieuniverset skulle fortsette med en spinoffserie basert på den sleske advokaten Saul Goodman i hovedrollen, klødde vi oss positivt overrasket i hodet.

Scenene med Goodman, enestående spilt av komiker Bob Odenkirk, fungerte nemlig som lett humoristiske «oddball»-sidesprang fra den stadig mørkere historien om Walter White og hans meth-eskapader.

Kunne en helt egen serie med Goodman i sentrum fungere like godt som «Breaking Bad»?

Basert på inntrykkene etter første episode av «Better Call Saul» er svaret et temmelig overbevisende ja.

Med tanke på hvor mange episoder – for ikke å snakke om sesonger – det tok før «Breaking Bad» virkelig fikk et momentum som til slutt første serien helt til toppskiktet av dramaserier noensinne, starter «Better Call Saul» forbausende friskt allerede i sin første time.

Etter en nær legendarisk åpningsscene, der vi faktisk får se hvordan livet arter seg for Saul Goodman etter hendelsene i «Breaking Bad» (vi skal ikke ødelegge overraskelsen) tas vi tilbake i tid.

Helt til da Goodman gikk under et helt annet navn, Jimmy McGill. Han sliter med å få endene til å møtes i arbeidet som offentlig utnevnt og åpenbart helt fersk forsvarer – men utviser tidlig et godt øye til anledninger som kan øke lommebokens omfang, og da ikke nødvendigvis på ærligste vis.

«Better Call Saul» kunne sikkert sluppet unna med å være en lettbeint og mer humoristisk vri på «Breaking Bad»-universet. Heldigvis har serieskaper Vince Gilligan og Peter Gould åpenbart hatt større planer for spinoffen enn enkelte kanskje fryktet på forhånd – godt hjulpet på vei av andre kjente fjes fra originalserien.

Til tross for at seriens første episode jevnt over preges av en litt lysere overtone enn kreftmørket «Breaking Bad» kastet oss ut i, virker det absolutt som om vi også her vil kunne bevege oss ut på dypt vann ganske raskt.

Ved at Odenkirk nå får langt mer skjermtid enn de relativt korte snuttene vi fikk oppleve ham i som overstressa og overkorrupt advokat i «Breaking Bad», får han også langt på vei vist hvor verdig han er til å bære nettopp «Breaking Bad»-arven videre på sine skuldre.

Vi får oppleve mer menneskelige og overkommelige sider ved den tidligere/senere så anmasende advokaten – samtidig som vi også får innblikk i hendelser som kan forklare hvordan han ble som han ble, på godt og vondt.

Der vektskålen i «Breaking Bad» dyppet lengre ned på dramasiden på bekostning av det humoristiske, er forholdet mellom de to hakket jevnere i «Better Call Saul». Heldigvis vipper det ikke for langt – skal vi dømme etter første episode har serieskaperne klart å finne den perfekte balanse.

Det hele toppes av samme ekstremt kyndige øye for detaljer vi kjenner fra «Breaking Bad», på alle områder: Manus, scenografi og cinematografi er alt sammen storslagent – det er med andre ord ingen grunn til å si nei til Saul.

Første episode av «Better Call Saul» er ute på Netflix i dag. Ny episode følger i morgen, med ukentlige episoder hver tirsdag framover.