Den 16. februar 2010 fikk den 67 år gamle vietnamveteranen Thomas A. Bruso nok.

Den grovbygde og hvitskjeggede pensjonisten, for anledningen ikledd caps, rumpetaske og en blå t-skjorte med påskriften «I AM A MOTHERFUCKER» fant seg ikke i å bli trakassert av en afroamerikansk medpassasjer. Etter en kort, men opphetet diskusjon om skopuss og hvem som skulle stikke foten oppi hvem sin endetarm, gjør Bruso kort prosess: Han leverer et dusin knyttneveslag i ansiktet på medpassasjeren før han selv går brølende av bussen.

Hele opptrinnet ble filmet av noen andre på bussen og lagt på YouTube under tittelen «AC TRANSIT BUS FIGHT I AM A MOTHERFUCKER».

Detaljene rundt hva som framprovoserte slåsskampen er fremdeles vage, og det kom som verdens minste overraskelse da det viste seg at Russo hadde vært et langt liv i psykiatrien etter endt tjeneste.

Hans offer var rusmisbruker som ikke husket noe særlig av det hele.

Men internett bryr seg ikke om slike detaljer, og for en kort men intens periode ble Bruso, eller Epic Beard Guy som han ble døpt, hyllet som en helt – til og med smått historieløst nevnt som en moderne Rosa Parks.

Den lille videoen med den store mannen som slåss tappert mot urettferdighet på bussen (alternativt en rasistisk og voldelig gammel mann) ble kjapt sett av nærmere fem millioner mennesker.

Én av disse var regissør Craig Moss. Har du ikke hørt om ham, har du sannsynligvis ikke fått med deg hans tidligere filmer heller: «The 41-Year-Old Virgin Who knocked up Sarah Marshall and felt Superbad About it» (som kom rett på DVD i 2010, og i følge åpningssekvensen er «skrevet av en hvit fyr og en sort fyr»), eller kortfilmen «Saving Ryan’s Privates» (som overraskende nok fant veien til kabel-tv i 1998).

Halvannet år gikk, og Epic Beard Guy gikk inn i rekken av parkerte internetthelter som Star Wars Kid, fingerbiteren Charlie og han fyren som ble ekstatisk av å se en dobbel regnbue.

Så – på selveste 1. juledag – dukker plutselig denne filmtraileren opp, med veteranen Danny Trejo («Heat», «From Dusk till Dawn», «Machete») ikledd caps, rumpetaske og en t-skjorte med påskriften «I AM A BAD ASS».

Jepp. Det tre og et halv minutt lange Youtube-klippet har inspirert en hel spillefilm kalt «Bad Ass».

Filmen er ifølge produsentene «løst basert på en sann historie» etter følgende originale oppskrift: «Vietnamveteran Frank Vega (Trejo) returnerer hjem, bare for å bli avvist av samfunnet og miste dama si. 40 år senere gjør en hedelse på en pendlerbuss ham til lokalhelt nok en gang. Men flaksen hans snur  når hans beste venn Klondike blir myrdet, og politiet nekter å gjøre noe med det».

Dette likner standardformelen for de fleste hevnerfilmer, fra «Rambo» med Sylvester Stallone til «Harry Brown» med Michael Caine, og det er en velfungerende formel. Så mens vi venter på at våre to overnevnte favorittpensjonister skal ut og banke opp folk igjen kan vi kose oss med denne nye hevneren – en av de siste kontemporære vietnamveteranene som fremdeles har krutt igjen i rumpetaska.

Filmens offisielle internettside er www.heisbadass.com, og leder rett til en Facebookside med 982 likes i skrivende stund.

Dokumentaren om Thomas A. Bruso, unnskyld, Epic Beard Guy kan ses under. Den har tittelen  «I am a Motherfucker», og jeg tror ikke det skulle være nødvendig å advare om hverken vold eller språkbruk: