På torsdag starter årets store filmhøydepunkt i Berlin, den 64. Berlinalen. Mye gull vil aldri vises på kinoer i Norge, men her er en oversikt over filmene vi kan regne med å få se i løpet av året.

«The Grand Budapest Hotel»

Regi: Wes Anderson
Med: Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Jude Law og Edward Norton

Wes Anderson er en gjenganger på Berlinalen og deltok i hovedkonkurransen også med «The Royal Tennenbaums» (2002) og «The Life Aquatic with Steve Zissou» (2005). Ut i fra trailerne og omtalene å dømme kan vi vente oss mye av det samme denne gangen, vakre, fargemettede bilder med høyst originale mennesker.

Historien utspiller seg et sted i Europa i mellomkrigstiden hvor en betrodd og høyt skattet hotellresepsjonist (Fiennes) plutselig blir anklaget for mord. På grunn av sin elskelige personlighet kommer han seg fort ut av fengsel og begynner å nøste opp historien.

«Monuments Men»

Regi: George Clooney
Med: George Clooney, Bill Murray, Matt Damon, John Goodman, Cate Blanchett

Clooney har, ikke overraskende, fått med seg et stjernelag i denne filmen som er basert på en sann historie fra slutten av 2. verdenskrig. En gruppe kunsteksperter forsøker å skaffe tilbake kunst nazistene har røvet til seg.

Filmens tematikk fikk ny aktualitet i Tyskland i fjor, da en kunstskatt med nazi-røtter, på rundt 1400 malerier, ble oppdaget i leiligheten til over 80-år gamle Cornelius Gurlitt i München. Filmen er hovedsakelig spilt inn i Studio Babelsberg utenfor Berlin, der «Inglorious Basterds» også ble spilt inn.

«Kraftidioten»

Regi: Hans Petter Moland
Med: Stellan Skarsgård, Pål Sverre Hagen, Jakob Oftebro, Bruno Ganz

Moland er også en gjenganger på Berlinalen, han var med i konkurranseprogrammet i 2004 med «The Beautiful Country» og i 2010 med «En ganske snill mann».

Denne gangen kan vi forvente oss en actionkomedie med mye blod og snø, noe i nærheten av en norsk «Fargo» hvis vi skal dømme etter de første snuttene som er lagt ut.

Nils’ (Skarsgård) sønn blir drept av noen gangstere og Nils legger ut på hevntokt for å få blod for blod og sønn for sønn. Atle Antonsen snakker dialekt, litt uklart hvilken, men kommer unna med det, og etter å ha sett siste episode av «Mammon» tidligere denne uka ser det ut til at vi kan puste ut og konstatere at norske skuespillere fortsatt kan snakke troverdig, på film, i det minste.

På kino 21. februar

«Boyhood»

Regi: Richard Linklater
Med: Patricia Arquette, Ethan Hawke, Ellar Coltrane

Det er slik alle filmer ideelt sett skulle blitt laget, Linklater har samlet de samme skuespillerne hvert år siden 2002 for å skildre Masons (Coltrane) oppvekst fra han er syv år og frem til college-alder. Heldigvis falt ingen av skuespillerne fra.

Over mer enn to og en halv time serverer Linklater livsvisdommer på sitt karakteristiske vis og forhåpentligvis et gripende og rørende panorama over en oppvekst i dagens USA, for å si det med floskler.

«Aloft»

Regi: Claudia Llosa
Med: Jennifer Connelly, Cillian Murphy, Mélanie Laurent

Denne kvinnelige, peruanske regissøren vant gullbjørnen i 2009 for «The Milk of Sorrow» og er i år tilbake med en film på engelsk som virker inspirert av magisk realisme.

Ivan (Murphy) reiser gjennom et snødekt landskap sammen med en dokumentarfilmskaper på jakt etter sin mor. I mange tilbakeblikk får vi vite hvordan Ivans mor hadde helbredende krefter og hvordan familien etter en tragisk ulykke ble revet fra hverandre.

«Two Men in Town»

Regi: Rachid Bouchareb
Med:Forest Whitaker, Harvey Keitel, Brenda Blethyn

Denne filmen er en nyinnspilling av den franske filmen «Deux hommes dans la ville» (se traileren over) fra 1973. José Giovanni som regisserte og skrev originalen hadde selv sittet i fengsel og kom med kraftig kritikk av fransk rettsvesen i den.

Det er stor grunn til å tro at Bouchareb har beholdt det samfunnskritiske blikket i denne nyinnspillingen som han har valgt å flytte til New Mexico, USA.

Etter atten år i fengsel slipper William Garnett (Whitaker) ut før tiden takket være sin gode oppførsel, men fortiden vil ikke slippe taket i ham like lett og den lokale sheriffen (Keitel) nekter å tro på at Garnett har endret seg.

«Blind»

Regi: Eskil Vogt
Med: Ellen Dorrit Petersen og Henrik Rafaelsen

Nok en norsk film! Denne gangen i det innholdsrike Panorama-programmet. «Blind» hadde en knallstart under Sundance tidligere i år der den vant prisen for beste manus og selv om den nå vises utenfor konkurranse er det store sjanser for at den vil få mye oppmerksomhet også i Berlin.

«Blind» handler om Ingrid som har mistet synet i voksen alder og som ikke tør å gå ut av leiligheten hun deler med sin mann, Morten. Hun kjenner naboene godt, også deres seksuelle fantasier, eller gjør hun det? Kanskje eksisterer de bare i hennes egen fantasi?

Premiere i Norge 28. februar