Også ettersøkte kriminelle har store egoer, og muligheten for at ens eget ansikt kan bli festet til film er åpenbart nok til å lure selv den mest beinharde pirat ut av skjulestedet sitt.

Belgisk politi bekrefter nå overfor AP at de har fengslet den somaliske piraten Mohamed Abdi Hassan, kjent som «Afweyne» eller «Big Mouth». Han har vært ettersøkt en stund etter å ha stått bak et par ordentlig spektakulære kapringer på slutten av 2000-tallet.

Blant annet tok han i 2008 skipet Sirius Star, som var lastet med olje til en verdi av 100 millioner dollar (skipet ble til slutt frigitt etter at eierne betalte tre millioner dollar i løsepenger).

Det spesielle er måten Mohamed Abdi Hassan ble fanget på – det viser seg nemlig at belgisk politi i et kreativt øyeblikk kom på å late som om de var et filmteam som lagde en dokumentarfilm om piratvirksomhet.

De hyret inn en av piratens samarbeidspartnere, kjent som Tiiceey, og tilbød ham jobb som konsulent på det oppdiktede filmprosjektet. Sammen fikk de «Big Mouth» til Belgia, og da stod politiet der for å pågripe dem begge.

Artig. Så skal det selvfølgelig påpekes at parallellen til «Argo» ikke HELT holder vann, ikke minst siden filmen om gisseldramaet i Iran ikke stemmer 100 prosent med virkeligheten.

Uansett kan statsadvokat Johan Delmulle feire en sjelden piratskalp.

– Altfor ofte er bakmennene umulig å ta, mens de som har drittjobbene må ta all risikoen, sier han til nyhetsbyrået AP.

Så skal det også legges til at Mohamed Abdi Hassan offentliggjorde på en pressekonferanse (ja, pirater har pressekonferanser i Somalia) i januar at han aktet å legge opp som pirat.

Til slutt: Du har vel fått med deg at to av årets aller beste filmer handler om skip som blir utsatt for piratangrep?