På denne tiden i fjor ble det kjent at Anne Holts serie om politikvinnen Hanne Wilhelmsen skulle utvikles til en amerikansk tv-serie.

Den gang kunne Holt selv blant annet røpe at serien trolig vil hete «1222» – oppkalt etter den åttende boka om Wilhelmsen og et togkrasj i fjellheimen – og at forfatteren ideelt sett skulle sett at den ble spilt inn i Norge (men antydet at det kunne bli for dyrt).

Ifølge Broadcast Now kan det nå se ut som om serien blir britisk og ikke amerikansk når BBC1 skal utvikle den. Ikke at det gjør så veldig mye, tvert imot.

Foreløpig er prosjektet helt i utviklingsfasen, men Hanne Wilhelmsen skal helt klart være hovedpersonen i serien – som fortsatt går under navnet «1222».

– Avtalene har vært på plass i noen måneder nå, og manuset nærmer seg ferdigstillelse. Det er kanskje fordi de har kommet lengre i prosessen at BBC har valgt å gå ut med dette nå. Og det er jo et veldig godt tegn, sier Anne Holt til Comoyo Filter – og kommer samtidig med en helt fersk nyhet:

– Det som forsåvidt er helt nytt, er at Inger Johanne Vik-serien er kjøpt opp av Sonet i Sverige, der den skal utvikles som en tv-serie i samarbeid med den unge og lovende produsenten Sandra Harms, forteller Holt.

Harms ble utpekt som svenskenes «Producer on the move» under fjorårets Cannes-festival. Hun falt etter sigende pladask for bøkene om kriminalpsykologen, og har valgt å flytte handlingen i serien fra Oslo til Stockholm.

Dramaansvarlig Ben Stephenson i BBC beskriver ifølge Broadcast Now «1222» som en «fantastisk moderne versjon av en Agatha Christie-historie». Han sier videre at den har en annen tone enn det som er vanlig i den mye omtalte bølgen av skandinaviske krimdramaer, som i «Broen» og «Wallander».

Opprinnelig var det amerikanske Graham King og hans produksjonsselskap GK som skulle stå for produksjonen. Men etter at GK-TV-sjef (og tidligere Lionsgate-boss) Craig Cegielski forlot selskapet i fjor, tok han rettighetene til Holts bøker med seg.

Tanken hans er å produsere serien som en uavhengig aktør for BBC1, i tett samarbeid med sin tidligere arbeidsgiver. Samtidig skal en amerikansk versjon av serien utvikles parallelt.

– Det er visst veldig vanlig nå, se bare på «Broen» som blir både «The Tunnel» og «The Bridge». Både HBO og Sundance var inne i prosessen på et tidspunkt, men ettersom GK heller ville gjøre en britisk versjon ble det aldri enighet, sier Holt, og legger til:

– Men jeg er jo også såpass gammel i dette gamet at jeg ikke tror på noe før jeg sitter i min egen sofa og ser rulletekstene på min egen tv.

Her er et klipp fra tidligere der Holt snakker om «1222»-boka: