I forfjor lagde BBC en miniserie basert på Shakespeare-verkene om Rosekrigene, kalt «The Hollow Crown». Noen BAFTA-priser senere er de nå i gang med en andre sesong – basert på «Henry VI» fordelt på to timeslange episoder, samt «Richard III», melder BBC Two.

Sentralt er kampen mellom York– og Lancaster-slektene, som begge kjempet om den britiske tronen i siste halvdel av 1400-tallet. Nytt av sesongen er at Benedict Cumberbatch skal spille Rikard 3., mens Tom Sturridge er hans argeste motstander Henrik 6. Judi Dench skal spille Cecilia av York, mens Sophie Okonedo er dronning Margaret.

Norske Daniel Stisen spiller en av de lojale krigerne på Lancaster-siden, en av støttespillerne for Henrik 6.. Stitsen forteller om lange dager på sett, opp klokken fire om morgenen til et mobilt studio halvannen time utenfor London:

– Vi er ferdige for dagen mellom 17 og 18, da er man utmattet etter lange dager med slagscener, venting, kjøring til nye locations – men det er både slitsomt og gøy samtidig.

Daniel Stisen i kostyme. (Foto: Privat)
Daniel Stisen i kostyme. (Foto: Privat)

Skuespilleren har en mindre rolle her, men ser på dette som et steg videre for større actionroller etter hvert.

– Jeg elsker å stå der med våpen, rustning og skjold. Det gir en spesiell følelse, du føler deg som en ekte kriger – det er nok derfor jeg ønsker å gjøre dette.

Stisen skryter av regissør Dominic Cooke – tidligere ved Royal Court-teateret i London – og sier det er hyggelig å møte de ulike britiske stornavnene under innspillingen.

Et annet av de nye navnene er Andrew Scott – som spilte Moriarty mot Cumberbatch«Sherlock» – som her spiller Ludvig 14. av Frankrike, en av Henriks allierte.

I den første sesongen var Ben Whishaw, Jeremy Irons og Tom Hiddleston viktige skikkelser – denne gangen er det flere nye navn med – blant annet Hugh Bonneville, Keeley Hawes, og Michael Gambon.

GameOfThronesS4E6 4

Høres tronkamp, en rekke forræderske handlinger, rykter om prinser født utenfor ekteskap, og store kriger kjent ut?

Ved siden av å være en mangeårig krig om den britiske tronen, er Rosekrigene også noe av inspirasjonen bak «Game of Thrones».

– Jeg er stolt av arbeidet mitt, men jeg vet ikke om jeg noen gang ville påstått at det er så utrolig originalt, sa forfatter George R.R. Martin tidligere i år, og pekte på blant annet denne krigen.

«The Hollow Crown: The Wars of the Roses» har ikke fått noen premieredato på BBC ennå, men er ventet i 2016.