Susanna Clarkes «Jonathan Strange og herr Norrell» var en liten litterær sensasjon på midten av 2000-tallet – også her hjemme, der den ble oversatt og utgitt av Aschehoug. Kritikkene var gjennomgående gode, og boka oppnådde også svært respektable salgstall.

«Harry Potter for voksne», var den litt late salgspitchen – der den forteller historien om herr Norrell og hans ivrige konkurrent/elev Jonathan Strange som vekker magien til live igjen i England under Napoleonskrigene.

At boka hadde filmpotensial var åpenbart for alle, og i 2004 ble det kjent at New Line hadde kjøpt rettighetene til en filmversjon for en durabelig sum – antatt å være et av de største beløpene som er betalt for en bokadapsjon noensinne. «Downton Abbey»-skaper Julian Fellowes var blant dem som jobbet på et manus, før New Line fikk økonomiske problemer og filmplanene ble lagt på hylla.

Nå skjer det imidlertid ting.

BBC fortalte i fjor høst at de ønsket å gjøre noe med boka, og i går annonserte BBC og BBC America at de akter å gjøre «Jonathan Strange og herr Norrell» til en miniserie som skal sendes i 2014.

Den sverigebaserte manusforfatteren Peter Harness («Wallander») jobber med manus, mens Toby Haynes («Sherlock», «Doctor Who») skal regissere de sju én times lange episodene.

Peter Harness.

Harness har hatt litt av en jobb, siden boka er på drøyt 800 sider og inkluderer 200 fotnoter, men han har visstnok allerede levert fem av episodene – og innspilling starter mot slutten av sommeren.

Det er foreløpig ikke offentliggjort noen skuespillere til miniserien, men vi lover å holde et øye med dette prosjektet framover.