«Beklager, småtten. Du er ikke stor nok til å se The Killing Joke».

«Men det er jo en TEGNEFILM!»

Omtrent sånn ser vi for oss at en del krangler kommer til å utspille seg rundt omkring i de tusen hjem når Warner Bros i juli slipper den animerte filmen basert på Alan Moore og Brian Bollands innflytelsesrike Batman-tegneserie fra 1988 på hjemmevideo.

Warner bekrefter nemlig overfor Entertainment Weekly at filmen får høyeste aldersgrense – såkalt r-rating.

Det innebærer at den omfatter «voksne» elementer; hadde den vært vist på kino i USA måtte alle under 17 år hatt med en voksen for å slippe inn. Og det tyder på at filmskaperne har fått lov til å være tro mot den originalhistorien, som med sine ublu voldsskildringer i høyeste grad er en serie best egnet for modne lesere. Den har som sådan vært gjenstand for mye debatt og blant annet kritisert for misogynistiske trekk.

Nybrottsverk

I følge EW er det første gang en av titlene i den snart ti år og 26 filmer lange serien med animerte originalfilmer fra forlaget DCs superheltunivers får en voksenrating, og første gang noen Batman-film får det, hvis du ser bort fra den ekstra lange hjemmevideo-versjonen av «Batman v Superman: Dawn of Justice».

Det er en nærliggende tanke at filmskapernes mot til å lage en voksen tegnefilm-Batman er et resultat av den r-ratede «Deadpool»-filmens vanvittige suksess tidligere i vår. Den ukonvensjonelle superheltfilmen med Ryan Reynolds i hovedrollen har levert over alle forventinger og er nå den mest lukrative voksenratede filmen i historien.

Foreslått av Luke

«The Killing Joke», som tar for seg opprinnelsen til den «Suicide Squad»-aktuelle figuren Jokeren, mottok likevel en haug med priser og ble toneangivende for både Tim Burton og Christopher Nolans Batman-filmer.

At den nesten 30 år etter utgivelsen blir animasjonsfilm, kan vi kanskje takke Mark Hamill – Luke Skywalker i Star Wars-filmene – for.

Det var han som ga stemme til Jokeren i tegnefilmseriene, blant annet «Batman: The Animated Series» fra 1992, og som for fem år siden gikk ut på Twitter og erklærte at han ville returnere til rollen hvis han fikk muligheten til å gjøre nettopp «The Killing Joke», hvilket igjen førte til et fanengasjement DC-produsentene må ha lagt merke til.