Tittel: «Barneraneren»
Hvor: Nettkino
Kategori: Dokumentar

En av de nominerte til Osloprisen for Årets beste film i 2016, var «Barneraneren», en iscenesatt dokumentar med bare amatørskuespillere. Filmen tar for seg virkelige hendelser fra 2013, da 19 tenåringer i alderen 15 til 20 år, flesteparten av dem fra Groruddalen i Oslo, ble tiltalt for å ha ranet andre barn.

Ved å true med kniv eller juling hadde barneranerne tatt mobiltelefoner fra totalt 24 ofre, solgt dem videre, og delt pengene mellom seg.

«Barneraneren» er en lavmælt, enkel og til tider elegant utført film. Den viser tiden etter rettssaken, slik den oppleves for tre av de totalt 15 ungdommene som ble dømt i saken.

Noah, Tim og Hachid spiller seg selv, og vi får hele historien fortalt fra deres perspektiv. Guttene er selvfølgelig fulle av unnskyldninger og forsøk på å rettferdiggjøre det de har gjort.

Og akkurat her ligger elegansen. Ved at vi aldri får se noen ordentlig rekonstruksjon av det som må ha vært ganske brutale handlinger mot yngre barn, tvinges vi som publikum til å tenke selv.

Kan vi stole på disse guttene? Lyver de om sin rolle i ranene? Fortjener de vår sympati?

Barneraneren inneholder også en «typisk norsk»-dimensjon. Filmens hovedperson Noah, får ekstremt mye hjelp, veiledning og tett oppfølging av både politi, sosionomer og lærere. Han deltar på utallige møter, avlegger urinprøver og snakker motvillig om fremgang og motivasjon på skolen. Det skaper en klaustrofobisk følelse av å være omgitt av velmenende voksne, og gir et sjeldent innblikk i den evigvarende prosessen med å «komme på rett kjøl igjen».

Man kan ikke annet å både elske og hate ressurssterke Norge.

Filmen koster bare 59 kr å leie på Nettkino, og det er det verdt.

 

Setter du pris på våre tips og anbefalinger? 

Filter Film og TV har siden 01.04.2020 vært en tjeneste fra Filter Media Norge AS som lages utenfor redaksjonene, men innholdet er ikke styrt av avtaler med enkeltaktører. Alle våre dyktige skribenter har fått fritt spillerom til gi leserne sine beste strømmetips og disse er tilgjengelig på våre nettsider, i vårt nyhetsbrev eller i vår eminente chatbot! Dette er helt GRATIS. Men hvis du liker det du får, ber vi ydmykt om din støtte. 

Du kan bidra med en 15 kroners ukentlig donasjon, en uforpliktende valgfri donasjon eller få en rålekker Filter t-skjorte når du donerer 498 kroner. Din donasjon støtter også den viktige journalistikken som vår søsterpublikasjon Filter Nyheter står for. Donasjonen foregår i Vipps, krever ingen annen innlogging eller bruker, og er like enkel å sette opp som å kansellere.

Bare klikk på knappen under så blir det hele gjennomført.  Samtidig godtar du våre vilkår.

Vil du heller støtte oss med 498,- slik at du får en t-skjorte, velger du din størrelse her:

 

Ønsker du å donere ett større (eller mindre) beløp uten t-skjorte, kan du gjøre dette direkte i Vipps-appen. Velg «Send» og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media).

 

Happy streaming! / Gledelig strømming!