• Hver fredag går vi gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene og anbefaler godbitene (i tillegg til å tipse om filmer og serier du kanskje gikk glipp av).
  • Du kan få denne tipsguiden rett i Facebook Messenger hver fredag hvis du trykker her og velger «GET STARTED». Du kan også få den på e-post ved å registrere din mailadresse her.

Netflix

Se «Roma» (film fra 2018).

Oscar-favoritten og gull-løve-vinneren fra årets Venezia-festival er endelig streameklar.

En trist, men poetisk og vakker film om en tjenestepike i Mexico by og hennes forhold til middelklassefamilien hun jobber for dag ut og dag inn, uten egentlig å være en del av. Bakteppet er de blodige studentopprørene og konfliktene om landeiendommer som herjet i landet på starten av 70-tallet.

Historien er basert på barndomsminnene til mesterregissør Alfonso Cuaron («Gravity»), som har gjort alt fra å skrive manus til å operere kamera, og kaller den «en hyllest til kvinnene i mitt liv» (gudene skal vite at de kommer bedre fra det enn mannfolka).

Filmen, som er i svart/hvitt og helt uten filmmusikk, har fantastisk gode amatørskuespillere – inkludert en nordmann – i mange av rollene. Scenene er som regel filmet med vid vinkel og satt opp med en slik detaljrikdom at du må se dem på noe større enn en mobilskjerm. Lover du?

Vil du heller se…

En film om å lage film? «The Disaster Artist» (2017). James Franco i sann historie om en noksagt som prøvde å lage film i Hollywood. Og klarte det. På et vis.

En skummel klassiker? «Suspiria» (film fra 1977). Jepp, originalen. Dypt forstyrrende kultfilm om hendelser ved en ballettskole.

Action? «John Wick: Chapter Two» (film fra 2017). Voldskoreografi i verdensklasse og Keanu Reeves som leiemorder på hevntokt.

NRK TV

Se «Pyromanen» (film fra 2016).

Skuespiller Trond Nilssen («Kongen av Bastøy») bærer denne filmen på sine unge skuldre, i rollen som brannmester-sønnen som er pyroman og står bak en rekke brannstiftelser. Liv Bernhoft Osa, Agnes Kittelsen og Henrik Rafaelsen fyller ut casten og leverer alle solide prestasjoner.

Det er imidlertid ikke hvem som er gjerningsmannen som er handlingsdriveren her, men den mistilpassede ungdommens gradvise ferd inn i galskapen – en av disse tragiske skjebnene det er umulig å se bort fra. Det er også en flott skildring av et norsk bygdemiljø, satt til en ikke-så-fjern fortid.

Den var langt fra noen publikumssuksess, denne, men like fullt en av de beste norske filmene som har kommet de siste åra. (Og så får den deg til å sjekke batteriene i røykvarslerne. Greit å ha gjort før jul).

Vil du heller se…

Samlivsdrama? Se «Fortiden» (film fra 2013). Få skildrer dysfunksjonelle familier som den iranske filmskaperen Asghar Farhadi.

Rotløs ungdom? Se «Unge Lovende» (serie 2015-18). Siste sesong med Elise, Alex og Nenne og deres forsøk på å skaffe seg et liv i kreative yrker.

Spioner? «Le Bureau» (serie 2015-18). Den ultrarealistiske, franske spionserien holder koken i fjerde sesong.

TV 2 Sumo

Se «Vida» (serie fra 2018).

Velkommen til sagaen om Emma og Lyn, søstre i 20-åra som ikke kunne vært mer forskjellige – den ene kynisk og fordomsfull, den andre naiv og selvdestruktiv.

De må likevel finne ut av det med hverandre (vel, alt er relativt) når moren deres dør og de de oppdager at hun har levd et litt annerledes liv enn det de var klar over.

Denne dramakomedien er en sjarmerende og temmelig vovet skildring av et meksikansk-amerikansk Los Angeles som kanskje snart er borte (gentrifisering, vøtt). Den strutter av ungt talent, både foran og bak kamera, og føles autentisk – hvertfall for mine ikke-spesielt-meksikansk-amerikanske øyne.

Gi den to episoder, så er du hekta.

Vil du heller se…

Actionkomedie? «Fletch» (film fra 1985). Kanskje den aller beste Chevy Chase-filmen og en ekte guilty pleasure fra det glade åttitall.

Fantasy? Harry Potter-maraton! Alle de sju filmene er lagt ut denne uka. Lenge siden du har sett dem?

En stillfaren dramafilm? «Lost in Translation» (film fra 2003). Den usannsynlige kjemien mellom Bill Murray og Scarlett Johansson gjorde denne til en kultfilm.

HBO Nordic

Se «Baron Noir» (serie fra 2016).

Skuffet av den siste sesongen av «House of Cards»? Her er remediet: En fransk dramaserie full av svik, intriger og dolkestøt i topp-politikken.

Hovedpersonen Philippe er parlamentsmedlem og borgermester, og får oppleve akkurat hvor langt unna en søndagsskole livet i det franske sosialistpartiet er når hans forbilde og mentor står overfor en skandale og kaster ham under bussen for å redde sin egen karriere.

Heldigvis for oss er ikke Philippe en fyr som trekker seg stille og rolig tilbake for å slikke sine sår – istedet legges det sinnsrike hevnplaner som ville gjort en gjennomsnittlig mafiaboss våt i øynene.

De sju episodene byr på like mengder spenning og satire, samt et fascinerende innblikk i hvordan en i utgangspunktet idealistisk politiker kan fanges i en malstrøm som gradvis skal koste ham anstendigheten.

Vil du heller se…

Periodedrama? «Death & Nightingales» (miniserie fra 2018). Om kjærlighet, svik og bedrag i Irland på slutten av 1800-tallet.

Moderne spionaction? «Berlin Station» (serie fra 2016-18).Om CIA-agentene jobber undercover i Europa.

Dramakomedie? «The Wolf of Wall Street» (film fra 2015). Fra radarparet diCaprio/Scorsese: Karikert og hysterisk morsom fortelling om finansakrobaten som hadde alt.

Viaplay

Se «The Post» (film fra 2018).

Ofte omtalt som prequelen til «Alle presidentens menn», Oscar-vinneren fra 1977 om Watergate-avsløringen. Her forteller Steven Spielberg historien om hvordan gravejournalister i Washington Post dokumenterte at myndighetene hadde løyet om hvor galt det egentlig sto til med USA i Vietnam-krigen.

Dette er skikkelig journalistporno fra offline-æraen, med dokumenter på avveie, kildesamtaler i telefonkiosker, kjederøyking i møterom og spionering på konkurrerende redaksjoner.

Men først og fremst historien om en kompromissløs redaktør (Tom Hanks som Ben Bradlee) som må overtale avisens eier (Meryl Streep som enkefru Graham, selv omgangsvenn med forsvarsminister Robert McNamara) til å kjøre en story som i verste fall kan bli avisens endelikt – og sende dem i fengsel.

Som film står den ikke tilbake for høyepunktene i Spielbergs filmografi, synes vi!

Vil du heller se…

En spionserie? «Counterpart» (serie 2017-18). Ny sesong startet denne uka. Egenartet serie om paranoia og parallelle virkeligheter.

Drama fra virkeligheten? «I, Tonya» (film fra 2017). Vellykket dramatisering av det tragiske livsløpet til kunstløper Tonya Harding, kjent fra Lillehammer-OL.

Superhelter? «Avengers: Infinity War» (film fra 2018). Siste avsnitt i Marvel-serien, med en avslutning som tar pusten fra deg.