Netflix

Se «Min nabo Totoro» (animasjonsfilm fra 1988). 

Opptil flere spennende nyheter på Netflix i det siste, men umulig å ikke markere det himmelske faktum at ørnen blant strømmetjenester nå har lagt ut hele katalogen til Studio Ghibli.

Altså det japanske animasjonsfilmhuset som har vunnet flere hjerter (og tjent flere fantasillioner) enn noen andre, kanskje sett bort fra de aller største amerikanske animasjonsgigantene som Pixar og Dreamworks.

Her er det mye stor fortellerkunst for hele familien å dykke ned i – det kan nesten være utfordrende å vite hvor man skal starte. Mitt forslag er dette surrealistiske, lille vidunderet av en film, som først kom i 1988 og fortsetter å fortrylle nye generasjoner.

«Min nabo Totoro» handler om en professor og hans to unge døtre som flytter ut på landet i påvente på at barnas mor skal skrives ut fra sykehus. Der blir de kjent med en magisk verden av fabeldyr og knytter særlige bånd med skogsguden Totoro.

Det er en film med et sterkt miljøbudskap og en skildring av barn og barnesinn som er utrolig på kornet. Tidvis lokker den fram følelsen av barnslig nysgjerrighet og oppdagertrang, selv blant de mest forstokkede av oss gamlinger.

Vil du heller se…

Nicholas Cage gå fullstendig bananas?  Se «Mandy» (film fra 2018).  Skrekkfilm der Cage går fra sorgrammet etterlatt til rasende, vodkafull hevner. GØY!

Komedie om seksuell oppvåkning? Se «Sex Education» (serie, 2019-20). En av de morsomste (og kleineste!) tv-seriene fra de siste årene er tilbake med ny sesong.

Krim? Se «The Blacklist» (serie, 2013-18). Underholdende i sju sesonger om krimbossen som melder overgang til FBI for å hevne seg på gamle fiender.

HBO Nordic

Se «My Brilliant Friend» (serie, 2018-20).

Andre sesong er her! HBO la denne uka ut episode en og to av den nye runden med serieversjonen av Elena Ferrantes uhyre populære roman – en boksuksess overført til lavmælt, men gnistrende godt tv-drama.

Den svært forseggjorte gjenskapingen av et fattigstrøk i Napoli på 50-tallet er det første som hugger tak i deg her, før du suges inn i livet til 11 år gamle Lenù og hennes fandenivoldske, intellektuelt begavede bestevenninne, skomakerdatteren Lila, som av økonomiske årsaker ikke får realisert sitt potensiale.

Vi følger deres oppvekst og hvordan de gradvis lærer seg de brutale sannhetene om hvordan systemet er rigget i deres disfavør, og underveis bli inngående kjent med hele mikrokosmoset rundt dem, selv om det kan være litt forvirrende å huske hvem som er hvem i starten (her har du sikkert en fordel hvis du har lest boka).

Sesong to har fått undertittelen «Fortellingen om et nytt navn» og bygger på romanen ved samme navn – et sentralt tema her blir konsekvensene av Lilas ekteskap til Stefanu og Lenus skjebnesvangre avgjørelse om å ferdigstille sine studier.

Handlingen plukkes opp omtrent der vi slapp den i forrige runde og det tar ikke mange minuttene før vi har glemt denne støvete norske vinteren og er hensatt til det pittoreske Napoli slik det må ha sett ut der for en femti års tid siden.

Vil du heller se…

Gretten gubbe-humor? Se «Curb Your Enthusiasm» (serie, 2000-2020). Ny sesong. Fortsatt hylende morsom. Til og med relevant, iblant.

Skarp humor? Se «Avenue 5» (serie, 2020). Situasjonskomedie satt til et luksuriøst cruise-romskip på helt feil kurs.

Young fantasy? Se «The Magicians» (serie, 2015-20). Tryllekunst og mørk magi i en dystrere Harry Potter-aktig verden, krydret med bitende humor.

TV 2 Sumo

Se «Homeland» (serie 2011-20).

Åttende og siste sesong av spenningsserien der Clare Danes gjør sitt livs rolle som Carrie Matheson – litt gal, litt paranoid, men mest lynende intelligent forsvarsanalytiker.

Her har det vært mye opp og ned og fram og tilbake opp gjennom åra, både i handling 0g kvalitet, og gud veit hvem som egentlig er venn og hvem som er fiende i år.

Men ståa ved inngangen til første episode er at Saul har steget til topps i etterretningshierarkiet og befinner seg i Det hvite hus, som presidentens rådgiver på sikkerhetspolitikk og med oppdrag å få en slutt på krigen i Afghanistan.

Carrie derimot, er fortsatt på rehab etter på ha overlevd et brutalt opphold i en russisk arbeidsleir som blant annet har satt sine spor på evnen til å huske ting korrekt. Likevel rekrutteres hun til å jobbe for sin gamle mentor, og snart befinner hun seg i et krigsherjet Kabul.

Basert på første episode virker det som om serien har tenkt å runde av på axtionfylt vis, med høyt tempo og sitrende spenning. Tematisk går den inn for (hvertfall delvis) å speile den i sin tid helt forrykende førstesesongen, med tro og tvil og en nagende mistanke om at noen kan ha andre lojalitetsbånd enn de er åpne om. Alle sesongene er forresten tilgjengelig.

Vil du heller se…

Tekno-thriller? Se «The Capture» (miniserie fra 2019). Spennende, troverdig og dypt urovekkende om en drapssak bygget på manipulerte bilder.

Norsk konspi-spenning? Se «Heksejakt» (serie fra 2020). Ingrid Bolsø Berdal er varsler i advokatfirma med skurkerier i skapet.

«Hjelp, vi er i popbransjen 2»? Se «Vox Lux» (film fra 2018). Natalie Portman er ufyselig popdame i dyster fortelling fra underholdningsbransjen.

Viaplay

Se «Harajuku» (film, 2018).

Har norsk film og tv-drama et dårlig rykte er det jaggu ikke Eirik Svenssons feil. Fra «Natt til 17.» til «Unge lovende» har den unge regissøren stødig levert troverdig, gripende drama fra norsk samtid.

I «Harajuku» leverte han en sår og fin film om ei 15 år gammel jente (Ines Høysæter Asserson fra «Skam»)som tilbringer lille julaften på Oslo S. I utgangspunktet ikke en situasjon som roper «tradisjonell familiesituasjon».

Men så møter hun sin biologiske far (Nicolai Cleve Broch), og i løpet av filmens spilletid skal deres forhold utvikles mye.

Blant annet gjennom en laaang og filmatisk kjevedroppende one-take-sekvens filmet på en av sentralbanestasjonens mindre prestisjetunge bevertningssteder.

Filmens univers er en visuell miks av Oslo sentrum med et neon-dominert, drømmeaktig Tokyo flettet inn imellom. Underveis får du blant annet en animasjonssekvens ulikt noe du annet du har sett på norsk film.

Vil du heller se…

En annerledes kjærlighetshistorie? Se «The Shape of Water» (film fra 2017). Guillermo del Toros Oscar-belønte mesterverk om forholdet mellom en døvstum renholder og en amfibisk fiskemann (!).

Et urbant sosiodrama? Se «If Beale Street Could Talk» (film fra 2018). Fargerik og suggerende filmatisering av James Baldwin-roman om et ungt par i New York på 70-tallet.

Spenning fra krigens dager? Se «Das Boot» (serie fra 2019). Serie, som er basert på den legendariske 80-tallsfilmen, skrur klaustrofobien på maks.

NRK TV

Se «Thin Ice» (serie, 2020).

Ny spenningsserie fra Sverige som det åpenbart er lagt mye penger i, og som føles presserende relevant med klimaendringene som hovedtema og arktisk natur som kulisser.

Lena Endre er hovedperson – svensk utenriksminister med bakgrunn som klimaforsker og glødende opptatt av å få nabolandene med på å verne nordområdene fra oljeutvinning.

Mens hun gjester et toppmøte på Grønland skjer det noe illevarslende med et forskningsfartøy. Det setter hele verneplanen i fare.

Jo da, serien kan føles belærende – men når temaet er så viktig tåler du litt skole-fjernsyn. Og etterhvert drar det seg til med konspirasjoner som får det til å gå kaldt nedover ryggen på deg.

Bonus for kule Bianca Kronlöf i rollen som etterforsker. Du husker henne kanskje fra den norske filmen «Svenskjævel», eller som sint kollektiv-medboer i «Unge lovende».

Vil du heller se…

Ny versjon av gammel klassiker? Se «War of the Worlds» (miniserie fra 2019). BBC-adaptasjon av romanen er blitt en smart miks av periodedrama og sci-fi-skrekk.

Årets store, norske serieprestasjon? Se «22. juli» (serie, 2020). Uhyre sterkt om det mest traumatiske døgnet i moderne norsk historie.

Godlynt harselas? Se «Search Party» (serie, 2016). Døgenikter av noen unge voksne setter seg fore å etterforske en forsvinningssak de ikke har noenting med.