Høsten 2009 var en nervøs tid for 20th Century Fox og James Cameron. De hadde nettopp lansert de første trailerne fra «Avatar» og møtt mye latterliggjøring fra filmpresse og bloggere, som syns spesialeffektene virket dataspillaktige og unaturlige.

I desember samme år ble filmen lansert, og jeg husker fremdeles den noe overraskende lettelsen da den første anmeldelsen – i Variety – konkluderte:

Cameron delivers again with a film of universal appeal that just about everyone who ever goes to the movies will need to see.

Resten var historie – box office-rekorder ble slått, og 3D-formatet virket for første gang som om det var kommet for å bli.

Nå har det gått fire år, og 3D er ikke lenger noen automatisk publikumsmagnet. Hvordan har «Avatar» tålt tidens tann? Jeg aner faktisk ikke, har ikke sett filmen siden kinopremieren, men merker at jeg ikke har noe voldsomt sug etter å besøke Pandora igjen med det første.

Nå har uansett 20th Century Fox offisielt annonsert at filmen får tre oppfølgere, der den første kommer i desember 2016 og de to påfølgende kommer i 2017 og 2018 (via LA Times).

Første film ble skrevet av James Cameron selv, men for å skrive oppfølgerne har han måttet hente inn hjelp fra Rick Jaffa, Amanda Silver, Shane Salerno og Josh Friedman – erfarne folk som har skrevet filmer som «Rise of the Planet of the Apes», «War of the Worlds» og «Savages».

– Da jeg begynte å skrive filmene forstod jeg kjapt at dette universet og karakterene har blitt enda mer omfattende enn jeg hadde tenkt, og det ble klart at to filmer ikke var nok for å fortelle de historiene jeg ønsket. Jeg er derfor veldig fornøyd med å få med meg Amanda, Rick, Shane og Josh – manusforfattere jeg har beundret lenge – for å fullføre arbeidet, sier James Cameron i en uttalelse.

James Cameron med Sigourney Weaver.

Det store spenningsmomentet blir jo i hvilken grad «Avatar»-oppfølgerne kommer til å pløye ny filmteknologisk mark. Cameron har allerede uttrykt beundring for 48-bilder-per-sekund-teknologien som Peter Jackson brukte på «Hobbiten: En uventet reise», men den fikk jo en ganske blandet mottakelse ellers.

Det er i hvert fall ingen tvil om at det blir en forventning om at «Avatar 2» kommer til å heve lista på en eller annen måte.

Kanskje greit at Cameron & co. har noen år igjen å jobbe på.