Kanskje litt tematisk utenfor hva vi vanligvis omtaler her på bloggen, dette – men når det gjelder de kommende «Hobbiten»-filmene er ingen nyhetsterskel for lav.

Uansett er dyrevelferd er noe man tar MEGET alvorlig i Hollywood – bare se på HBO-serien «Luck» som ble lagt ned tidligere i år etter at flere hester døde på settet.

Nå er det kommet fram ganske alvorlige klager mot måten dyr har blitt behandlet på under innspillingen av «Hobbiten»-filmene i New Zealand.

En gruppe dyrepassere har nemlig gått offentlig med en anklage om at opptil 27 dyr døde som følge av at dårlige kår på gården der de oppholdt seg under innspillingen av «Hobbiten». Denne gården skal ifølge dyrepasserne ha vært preget av gjørmehull, svært ujevnt underlag og andre «dødsfeller».

The American Humane Association har ifølge nyhetsbyrået AP vært til stede under innspillingen, og har bekreftet at ingen dyr døde som følge av direkte hendelser på settet – men de vedgår at de kun har fulgt med på hva som skjedde under selve innspillingen, og ikke fulgte dyra der de oppholdt seg mellom opptakene.

Jeg vil tro at mange Tolkien-fans vil være svært opptatt av at dyr blir behandlet ordentlig, og en talsmann for Peter Jackson vedgår også overfor nyhetsbyrået AP at to hester døde en unødvendig død under innspillingen. Han hevder imidlertid at forholdene ble bedre etter dette.

Dette hjelper imidlertid lite for dyreverngruppa People for the Ethical Treatment of Animals, som varsler protester under filmens premiere i New Zealand, England og USA.

En av dyrepasserne som nå har gått offentlig med sine anklager mot Warner Bros. og produksjonsselskapet heter Chris Langridge. Han ble tidlig bekymret over at hestene ble oppbevart på et underlag som var altfor gjørmete og ujevnt.

En dag da han kom på jobb hadde en ponni kalt Rainbow brukket ryggen etter å ha falt i høy fart. Denne måtte siden avlives.

En uke etterpå hadde en hest ved navn Doofus blitt skadet etter å ha viklet seg inn i et gjerde. På dette tidspunktet valgte Langridge å slutte i jobben sin, da han følte at bekymringene han hadde kommunisert til produksjonsselskapet ikke ble tatt på alvor.

Også etter dette kom det historier om dyredødsfall – blant annet da seks sauer og seks gjeiter falt i et gjørmehull, mens høns som ikke ble oppbevart på et trygt sted ble spist av hunder

Peter Jacksons talsmann vedgår at tidspunktet for anklagene er maks uheldig, med tanke på at premieren er så nært forestående. Han hevder det ble brukt flere hundre tusen dollar på økt sikkerhet etter at de to hestene døde, og at Peter Jackson selv adopterte tre griser som ble brukt under filminnspillingen.

Ingen dyr oppbevares nå på den aktuelle gården, og det er uklart om den skal brukes igjen når de to neste filmene spilles inn.

«Hobbiten – en uventet reise» får premiere 12. desember i Norge.