Mk2 viser seg igjen og igjen som et produksjonsselskap å regne med. Nå ligger deres siste mesterverk ute på Netflix – en film med sjeldne, suggerende og hypnotiserende kvaliteter.

Tittel: «Atlantique»
Hvor: 
Netflix
Hvorfor: Magisk realisme som er umulig å glemme
Kategori: Drama

Det familiedrevne produksjonsselskapet Mk2 står bak distribusjonen av et titalls nye filmer av etablerte eller lovende regissører som Jia Zhang-Ke, Xavier Dolan og Pawel Pawlikowski.

De huser også et unikt bibliotek med mer enn 600 filmer som inkluderer noen av de viktigste regissørene fra kinoens historie, som Charles Chaplin, David Lynch, Agnès Varda og Michael Haneke, for å nevne noen.

Forfatter og regissør Mati Diop er siste tilskudd til stjernelaget, og Mk2 bekrefter nok en gang at de har teft for å oppdage enestående filmtalenter: Hennes regidebut er intet mindre enn et forlokkende og mystisk mesterverk umulig å glemme.

Internasjonal suksess

«Atlantique» gjorde historie da den hadde premiere på filmfestivalen i Cannes i fjor – Diop ble den første svarte kvinnen som har regissert en film i festivalens konkurranseprogram, der filmen ble hedret med Grand Prix. 

Netflix skaffet seg den før festivalens slutt og var med på å styrke Diops gjennombruddstatus. Filmen ble senere hedret med Mary Pickord-prisen på filmfestivalen i Toronto og valgt ut som Senegals bidrag til beste internasjonale film i Oscar-vurderingen.

Handlingen er lagt til Senegals hovedstad Dakar, med en aggressiv arbeidskonflikt som anslag. Souleiman og hans arbeidskamerater har ikke mottatt lønn for sitt arbeid på et byggeprosjekt i Dakar på fire måneder, og deres desperate og fortvilte kamp for å brødfø familien ender med oppsigelse av dem alle.

En løsning på den systematiske utnyttelsen og korrupsjonen de unge arbeiderne blir utsatt for, synes umulig. 

Diop går rett til kjernen av Europas pågående flyktningkrise når Souleiman og en gruppe andre unge menn legger ut på havet i en båt til Europa.

Men mye står på spill, blant annet kjærligheten mellom Souleiman og den vakre Ada, som skal giftes bort til velstående Omar.

Nå blir hun sittende alene, som en moderne Julie, fortvilet og desperat over sin egen situasjon – og uten makt til å rokke ved maktstrukturene som preger samfunnet.

Noen dager senere ødelegger en brann Adas bryllup og en mystisk feber begynner å spre seg blant byens kvinner. Lite vet Ada at Souleiman har kommet tilbake  – i form av et overnaturlig element. 

– Ideen var å skrive en spøkelseshistorie om en generasjon som omkom til sjøs og jentene i et nabolag som blir etterlatt og hjemsøkt av åndene til disse tapte guttene, forteller regissøren i et intervju med Vogue.

Nerve og poetisk kraft

«Atlantique» er magisk realisme, gammel overtro i ny drakt, en feberdrøm.

Montages hevder at den innimellom kan minne om japanske Hiroshi Sugimotos fotografier, mens Aftenposten peker på scener som på rørende vis gjenoppvekker en annen senegalesisk filmklassiker, «Touki Bouki» (1973), som Diops onkel i sin tid regisserte og Beyoncé for ikke lenge siden brakte frem i lyset.

Den er suggerende og saktegående, har aldri hastverk, men holder på seeren gjennom unikt cinematisk språk, et fascinerende lydbilde som egger fantasien, og det brusende, mektige, nådeløse havet som alltid lokker i bakgrunnen og minner en på hvor maktesløse vi mennesker er i møtet med naturen.

Men kjærligheten mellom mennesker består, selv i døden. Og dette er kanskje den viktigste grunnen til å følge med på regissør Mati Diop i tiden fremover. Ikke bare er hun en filmskaper som fyller lerretet med bråvakre utsnitt; hun er en sjelden historieforteller med nerve og poetisk kraft.

Bli ikke overrasket om scenen mellom Souleiman og Ada, når de til slutt gjenforenes i et rosenrødt, drømmende lys som nærmest omgir dem som en glorie, vil bli stående igjen som en av de mest uforglemmelige øyeblikkene filmhistorien har sett.

Setter du pris på våre tips og anbefalinger? 

Filter Film og TV har siden 01.04.2020 vært en tjeneste fra Filter Media Norge AS som lages utenfor redaksjonene, men innholdet er ikke styrt av avtaler med enkeltaktører. Alle våre dyktige skribenter har fått fritt spillerom til gi leserne sine beste strømmetips og disse er tilgjengelig på våre nettsider, i vårt nyhetsbrev eller i vår eminente chatbot! Dette er helt GRATIS. Men hvis du liker det du får, ber vi ydmykt om din støtte. 

Du kan bidra med en 15 kroners ukentlig donasjon, en uforpliktende valgfri donasjon eller få en rålekker Filter t-skjorte når du donerer 498 kroner. Din donasjon støtter også den viktige journalistikken som vår søsterpublikasjon Filter Nyheter står for. Donasjonen foregår i Vipps, krever ingen annen innlogging eller bruker, og er like enkel å sette opp som å kansellere.

Bare klikk på knappen under så blir det hele gjennomført.  Samtidig godtar du våre vilkår.

Vil du heller støtte oss med 498,- slik at du får en t-skjorte, velger du din størrelse her:

 

Ønsker du å donere ett større (eller mindre) beløp uten t-skjorte, kan du gjøre dette direkte i Vipps-appen. Velg «Send» og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media).

 

Happy streaming! / Gledelig strømming!