Tidlig på 70-tallet ønsket Hayao Miyazaki å lage film av «Pippi Langstrømpe», med sin samarbeidspartner Isao Takahata. De presenterte ideene sine for Lindgren, sammen noen vidunderlige konsepttegninger, men ble nektet rettighetene (se flere skisser lenger nede).

pippi1

Miyazaki og Takahata har siden den gang laget noen av filmhistoriens flotteste håndtegnede filmer, med sitt nå legendariske studio, Studio Ghibli. Noen av klassikerne er «Min nabo Totoro» (Miyazaki, 1988), «Ildfluenes grav» (Takahata, 1988) og «Chihiro og heksene» (Miyazaki, 2001).

«Pippi Langstrømpe» ble aldri noe av. Men når Miyazakis sønn Goro nå står bak studioets første tv-serie, er det basert på en annen Lindgren-fortelling. Nemlig «Ronja Røverdatter».

Serien skal vises på  japanske statskanalen NHK til høsten, og nå har første klipp dukket opp på YouTube (via io9). Tydeligvis en introsekvens:

Selv om Studio Ghibli-fans umiddelbart vil dra kjensel på det visuelle uttrykket i serien, vil de også legge merke til en viktig forskjell: I motsetning til de håndtegnene filmklassikerne, er tv-serien nemlig dataanimert.

Den er også på japansk. Ifølge io9 er oversettelsen som følger.

Tekst: Goro Miyazakis første tv-serie! Ronja Røverdatter. Hele det litterære eventyret har blitt tilpasset tv-skjermen!

Overstemme: Ronja Røverdatter. Kommer på tv i oktober. Jeg vil at barna skal få muligheten til å se dette.

Det er åpenbart en barneserie, men om det blir på høyde med hva Ghibli har prestert tidligere, vil ikke serien trenge noen øvre aldersgrense.

Det synes også å være Goro Miyazakis tanke:

– «Ronja Røverdatter» er ikke bare en historie om ei jente som er i ferd med å bli voksen, men også en historie om kjærlighet og modning mellom et barn og en forelder, og også en historie om bånd mellom venner. Målet mitt er å lage et verk som alle, fra barn til voksne, vil kunne ha glede av, sa Miyazaki om prosjektet i januar.

Her er flere av Hayao Miyazakis Pippi-skisser. Han offentliggjorde dem i desember i fjor.

pippi2

pippi3

pippi4

pippi5

pippi6

pippi7

pippi8

pippi9

pippi9-2

pippi9-3

pippi9-4

pippi9-5

pippi9-6

pippi9-7