I kveld begynner sesong tre av «Justified» på Viasat 4. Om du ikke har hengt med før, er det på tide å oppdatere seg på den mest undervurderte serien som går på tv.

Mens serier som «Homeland» og «Breaking Bad» stikker av med det mye av hyllesten og oppmerksomheten, dukker det av og til opp serier som sakte sniker seg under huden på publikum. «Justified» er en slik serie. Med Timothy Olyphant – kjent som Seth Bullock fra «Deadwood» – i hovedrollen som politimannen Raylan Givens, har serien skapt en fascinerende og underholdende univers i småbyen Lexington i Kentucky.

Utgangspunktet for handlingen er enkel: Raylan Givens er narkopoliti i Miami, og en konfrontasjon med en storsmugler ender med at Raylan dreper ham.

Mens den lokale internetterforskningen pågår, blir Raylan flyttet til Lexington, hvor han vokste opp blant gruvearbeidere, hjemmebryggere og våpenfantaster. Det er duket for konfrontasjoner, og kulissene er et fargerikt galleri av hillbillies, metamf-bønder, nynazister, predikanter og hissige sørstatsdamer.

Når vi treffer Raylan i tredje sesong, er Dickie Bennett den eneste overlevende av Bennett-klanen – Raylans nemesiser fra barndommen – mens mafiaen i nabostaten er på full fart inn i bygden, og vi får en ny skurk i form av den bisarre Robert Quarles, iskaldt spilt av Neal McDonough.

Så hva er det som gjør «Justified» så bra? I de første episodene virket det som en rimelig standard krimserie med rare karakterer, men det tok ikke så lang tid før man begynte å legge merke til de briljante, nesten underskrevne dialogene som bygger karakterene.

«Justified» er nemlig basert på et par noveller av Elmore Leonard, en snart 80 år gammel forfatter som er legendarisk i Hollywood for bøker som «Get Shorty» og «Rum Punch». Sistnevnte ble plukket opp av Quentin Tarantino og ble «Jackie Brown» på kinolerrettet.

For mens «Get Shorty» og «Jackie Brown» spiller på det åpenbart kule og snappy og urbane, har manusforfatterne i «Justified» god tid på seg, og bruker tiden til å la de underlige karakterene få utvikle seg til fullblods bygdeoriginaler.

Resultatet er at tredjesesongen som har premiere i dag er så full av intriger, karakterer med rare agendaer og komplett galskap at det er bare å sette seg ned og nyte.

«Justified» er noe av det beste, smarteste og mest helstøpte du ser på TV akkurat nå.

Sesong tre av «Justified» starter på Viasat 4 kl. 00.00 i natt.