«Homeland» og «Hatufim» gir meg det jeg trenger av terrorspenning, «House Of Cards» dekker abstinensene etter «West Wing», og «Justified» dekker det mørke vigilante-hullet etter at Vic Mackey og «The Shield» forsvant.

Så jeg har det ganske greit på seriefronten, men for ikke lenge siden kom en ny serie inn fra sidelinjen. HBO-showet «Enlightened» har gått under mange radarer, inkludert min, men midtveis i andre sesong seiler det opp som en stor favoritt Jeg skal fortelle hvorfor, men først en kjapp oppsummering av plottet. Spoilerfritt, selvsagt:

Amy (Laura Dern) skjeller ut sjefen sin i gigantselskapet hun jobber for, drar på retreat til Hawaii, og kommer hjem som sjelerenset miljøaktivist som skal redde seg selv, verden og corporate America.

Hvorfor er «Enlightened» den mest spennende serien på tv akkurat nå? Hør her:

1. Laura Dern er sjokkerende god som Amy. Vakker, irriterende og insisterende som ingen andre. I hennes mest egoistiske, overfladiske øyeblikk får man mest lyst å kaste en bøtte kaldt vann på tv-en, men plutselig er hun sårbar og inderlig så man får lyst å tørke tårene hennes. Men mest av alt er hun rasende morsom i sin naivitet.

2. Mike White spiller Tyler, nerdekollegaen ti Amy, som også er plassert i kjellerkontorene med de andre som har fucket opp på jobb. White har gjort mye stort i sin karriere, blant annet skrev han «School Of Rock» (og drev produksjonsselskapet Black & White sammen med Jack Black, hehe) og var involvert i «Freeks And Geeks», men nå har han skapt sin egen, komplette tv-verden. White har nemlig skrevet alle episodene av «Enlightened», og blander nerderi med føleri, og bruker sitt eget sammenbrudd og påfølgende buddhist-kurs som utgangspunkt for serien. For et geni.

3. Elskelige, nyanserte, superfunny biroller. Timm Sharp som den selvopptatte og kåte, men av og til elskelige alfahannen Dougie, Luke Wilson som den alkoholiserte, kokainglade levemannen som tidligere var gift med Amy, og Diane Ladd som Amys bekymrede, snokende og melankolske mor. Ladd er før øvrig Derns mor i virkeligheten også.

4. Musikken. «Enlightened» bruker Regina Spektor, Ying Yang Twins feat Lil Jon og Joni Mitchell om hverandre, tenk deg at musikkansvarlig i «Entourage» plutselig slutter å gå på klubb, og heller setter seg nedved stereoanlegget med et headset for å lytte og oppsøke musikk. Sånn låter soundtracket.

5. Det tok lang tid før jeg virkelig falt for «Enlightened». Gjennom de første episodene brukte jeg mest tid på å mislike Amy, men i løpet av første sesongen oppdaget jeg at serien bød på noe så rart som overraskelser, uforutsigbarhet, karakterer jeg liker, misliker og er likegyldige til, og ikke minst lun, tilbakelent humor som fungerer på seriens egne premisser og ikke på dickjokes- eller bananskall-nivå. Nå er jeg hektet.