Forrige uke ble det kjent at HBO kansellerer «Enlightened», den atmosfæriske California-komedien briljante Mike White skapte sammen med Laura Dern. Smertefulle skandaleskrik på sosiale medier ble ledet an av Patton Oswalt, som brukte all energi på å fortelle Netflix at de burde plukke opp serien:

Personlig håper jeg også at noen plukker opp «Enlightened» og lager fortsettelse på denne rare, vindskeive, tidvis ubehagelige og ofte rasende morsomme serien, for det er noe av det beste jeg har sett på tv på en stund.

Når Patton Oswalt kjører kampanje ovenfor Netflix til sine 1.2 millioner Twitter-følgere, gjør det kanskje at flere sjekker ut de to sesongene HBO laget av «Enlightened» før de satte strek. For seertallene var langt unna Twitter-tallene til Oswalt. Da «Enlightened» hadde premiere på første sesong, var de oppe i 300.000 seere, som ikke er veldig imponerende. Men mot slutten av andre sesong klarte serien kun å få 125.000 av HBO sine abonnenter til å skru på.

For å sette det i perspektiv: 125.000 seere var vi oppe i da vi sendte «Lydverket» gjemt bort på NRK2, og dersom Leo Ajkic hadde fått 125.000 på NRK3-premieren av «Typen til», da hadde sjefene hans vært skuffet (Leo nådde nesten 150.000 pluss nettvisninger, gode tall).

Selv om HBO er betalkanal er 125.000 latterlig lave tall, og da kan «Enlightened» være så mye kvalitet og kultserie det bare vil. Om man lar serien fortsette, er det nesten som å drive på kreditors regning.

Det trenger dog ikke bety at «Enlightened» er ferdig som tv-serie. Oswalt har nå alene gitt serien mer oppmerksomhet enn den fikk i løpet av to sesonger. Fansen tvitrer som om det er verdens viktigste tv-hendelse, de starter underskriftskampanjer, og serien blir garantert en minisuksess når den kommer på dvd.

For alt jeg vet kan det godt være at Netflix faktisk slenger noen millioner dollar på bordet og gjenopplever Mike Whites fascinerende univers, slik de nylig gjorde med den amerikanske versjonen av «Forbrytelsen», «The Killing».

For det er nye tider i tv-bransjen, og nye sheriffer i byen. Blant sheriffene er fans, som kan vise andre aktører i markedet at det er et grunnfjell av tilhengere som er villig til å betale for fortsettelse på en historie.

«Veronica Mars»-filmen blir nå laget etter at målet på to millioner dollar er forbigått for lengst, og hvorfor ikke starte opp serien på nytt? BBC-serien «The Hour» ble kansellert etter en cliffhanger av dimensjoner i andre sesong, og underskriftskampanjen for å få den gjenopplivet er snart oppe i 20.000 fans. Netflix lanserer snart nye episoder av «Arrested Development», serien som ble lagt ned av Fox i 2006 etter tre sesonger som var elsket av fans og fikk sånn passe med seertall. Netflix får alles sympati når den nye sesongen kommer, siden de gjenoppliver en gammel favoritt, og de får garantert massivoppmerksomhet rundt seriepremieren i mai.

Oppsummert? Jeg blir ikke overrasket om Patton Oswalt og fansen klarer å få gjenopplivet «Enlightened». Personlig pønsker jeg på en briljant plan for å få noen til å plukke opp den Starz-kansellerte serien «Boss», hvor Kelsey Grammer sjokkerte og fascinerte som Chicago-ordfører Tom Kane, men bare samlet noen hundre tusen seere.

Eller kanskje det bare var meg som var fan? Tiden og internettet vil vise.