• Lei «Arme Riddere» her

«Arme riddere», den andre spillefilmen til regissør Magnus Martens, er ute på video on demand fra i dag.

Filmen, som er en burlesk og nokså blodig komedie om et tippelag som går til helsike, er kanskje først og fremst kjent for to ting: At den er basert på en idé av krimyndling Jo Nesbø, og at den var så vanskelig å se for VG-anmelder Jon Selås at han begynte å skrive om seg selv i stedet for filmen.

Men Martens, som tidligere også har gjort «United», er også klar med en ny TV-serie, «Nattskiftet», til høsten.

– Magnus Martens! Hvor tett jobba du sammen med Jo Nesbø?

– Det var han som hadde historien og ideen som han mente kunne bli en kul film, men utover det hadde jeg frie tøyler da jeg skrev manus. Underveis kom Nesbø med sine betraktninger. Det var fint å få input fra en kar som har så peiling som han har – selv om han strengt tatt aldri har skrevet film før.

– Hva tror du forresten om «Snømann»-samarbeidet mellom Nesbø og Martin Scorsese?

Jeg er positivt innstilt, det er jo to veldig begavede mennesker. Men jeg har ikke lest «Snømannen». Jeg har i grunnen ikke lest noe særlig av Nesbø i det hele tatt.

– Da Arme Riddere gikk på kino, var det ikke så mange som så den. Produsentene av filmen mente de at VGs anmeldelse måtte ta noe av skylda for det. Gjorde du deg noen tanker om kritikken og om det påvirket hvor mange som så den på kino?

– Ja, jeg gjorde meg noen tanker om VG-tullet da det holdt på. Men om jeg skulle gått ut mot kritikken ville det vært en kamp jeg ikke kom til å vinne uansett, samme hvor urettferdig den saken enn var. Det er dessuten vanskelig å si noe særlig om publikumstallet – vi vet også at filmen ble sluppet i en periode der forholdsvis få gikk på kino.

– Men det som er rart, er at det blir vanskelig å ikke la tankene streife innom 22. Juli når man først kjenner til Selås sin kritikk, enten man vil det eller ikke – og samme hvor lite en sånn komedie har med virkelige hendelser å gjøre. Tror du det farget folksopplevelse av filmen?

– Joda, har man bestemt seg for å se etter en link, så finner man den jo, men det gjelder absolutt ikke bare «Arme riddere». Sånn funker mennesker. Men heldigvis har jeg ikke fått tilbakemeldinger fra seere om at det har vært et problem. Folk har tatt filmen for det den er, en komedie. Samtidig var vi obs på det da filmen kom – for selv om det finnes skyting i filmer fra alle land, foregår «Arme Riddere» tross alt på norsk, og da blir det annerledes.

– Har du planer om flere filmer?

– Ja, noen av prosjektene jeg jobber med trenger tid, men jeg har også lavterskelideer som jeg håper skal kunne gå fort for seg. Jeg jobber som bare fy for å få til en krimkomedie, men med et ganske annet utgangspunkt enn «Arme riddere».

– Det er forresten morsomt å se Henrik Mestad, en personlig favoritt, i en såpass stor rolle.

– Ja, jeg har alltid likt Henrik. Han er en av Norges desidert beste skuespillere, og definitivt en av de morsomste. Han har en vanvittig fin timing.

– Han er nokså hysterisk i roller hvor han får lov til å late som om han har kontroll, uten å egentlig skjønne noe – litt som han også gjør som forlagsredaktøren i «Reprise».

– Det er jo en fellesnevner på mange som er morsomme, i grunnen – at de skal ta grep, men så lar de seg gjennomskue. Vi gjorde litt av det samme i «United», hvor Henrik spilte en trener som var høylytt, men som egentlig ikke var noen god trener. Den konflikten mellom ego og kunnskap er morsom å spille på. Nei, Henrik er en person jeg ønsker å fortsette samarbeidet med.

– Fortell litt om «Nattskiftet».

– Serien kommer til høsten. Den ble en enorm hit i Island, jeg tror det bortimot var det mest sette islandske TV-programmet noensinne. Og da den ble til film, hadde den flere besøkende enn Avatar. Dessuten er en av skuespillerne fra serien blitt ordfører i Reykjavik.

– Hva med humoren? Hvor mye deler vi med islendingene, og er det en humor som kan gå hjem her?

– Altså, vi deler definitivt ikke humor med islendinger! Det er mye i den islandske serien som vil virke merkelig for en nordmann. Hvem vet, kanskje de simpelthen har jævlig mye bedre humor enn oss. Så den delen av manuset er noe vi har jobbet mest med i bearbeidingen. Det vi har brukt, er typene. Personene i serien jobber på en avsidesliggende bensinstasjon. De har ikke all verdens med kunder, men hver gang det kommer en på døra, setter de i gang. De lever også i konstant frykt for at nattskiftet skal bli lagt ned. Det er en situasjon som er fin å leke med. I tillegg har du hele Kafka-greia, hvordan de må forholde seg til ansiktsløse sjefer på hovedkontoret. De lever på en måte i en ensom enklave, midt på natta.

– Hvordan er det å jobbe med Otto Jespersen?

– Det er fantastisk å jobbe med en fyr med så mye erfaring. Han har jobbet lengre enn alle med det her. På settet er han glad i å improvisere, og det er noe av det som funker best i serien. De andre skuespillerne liker også å jobbe på samme måten. Jeg tror folk kommer til å kjenne igjen Otto – det er mange Otto-elementer i serien. Men samtidig er det gøy å se ham langt nede og høyt oppe, å forsøke å skape et mer mangfoldig karakterunivers.

  • Lei «Arme Riddere» her