Det er langt mellom filmene til Isao Takahata. Han er medgrunnlegger av Studio Ghibli og regissør av en av sjangerens vakreste filmer, «Ildfluenes grav» (1988). Men han har aldri blitt like berømt som sin nylig pensjonerte kollega, Hayao Miyazaki.

I høst kommer Studio Ghiblis seneste tegnefilm til vesten, og denne er det Takahata som regisserer. «Fortellingen om prinsesse Kaguya» hadde premiere i Japan i fjor.

Nå er det bekreftet at det kommer en engelskspråklig versjon, og at den får premiere til høsten.

Blant stemmeskuespillerne finner vi blant andre Chloë Grace MoretzKick-Ass», «(500) Days of Summer»), James CaanGudfaren», «Det regner kjøttboller») og Lucy LiuKill Bill», «Kong Fu Panda»).

princess

I sitt visuelle uttrykk skiller filmen seg fra stilen vi forbinder med Studio Ghibli, altså fra filmer som «Min nabo Tororo» (1988), «Prinsesse Mononoke» (1997), «Chihiro og heksene» (2001) og «Det levende slottet» (2004).

Faktisk skiller denne filmen seg fra det aller meste som blir laget i dag, med sitt håndtegnede, akvarellaktige uttrykk. Se denne langversjonen av filmens trailer for å skjønne hva vi snakker om:

Filmen er basert på et gammelt, japansk eventyr, «Sagaen om bambushuggeren». Det handler om en (veldig, veldig liten) jente som blir funnet inne i et bambusstrå. Hun vokser opp til å bli en vakker prinsesse, mens historien utfolder seg til et klassisk eventyr komplett med mektige keisere og umulig kjærliget.

Studio Ghibli er også aktuelle med en tv-serie-versjon av Astrid Lindgrens fortelling om «Ronja Røverdatter». Det er Hayao Miyazakis sønn Goro som er ansvarlig for serien.

Norsk premieredato for «Fortellingen om prinsesse Kaguya» er 28. november, med norske tekster.