• Tradisjonen tro kårer Filter Film og TV årets 15 beste tv-øyeblikk! Og hver dag fram til nyttårsaften presenterer vi et nytt. 
  • I dag: Nummer 15. 

DET ER I SEG SELV imponerende at «South Park» fortsatt holder koken etter 21 år, 22 sesonger og nærmere 300 episoder. I årenes løp har serieskaperne Matt Stone og Trey Parker sparket i alle politiske retninger, peket nese til omtrent alle religiøse trosretninger og de har ikke blitt nevneverdig rundere i kantene med alderen.

Serien har også gjøglet mye med Al Gore, som i den tolv år gamle episoden «ManBearPig» ble portrettert som en selvhøytidelig, knusktørr, ustabil, «super cereal» tøysekopp på konstant jakt etter ManBearPig. Halvt mann, halvt bjørn og halvt gris; et mytisk udyr som egentlig er bare er Al Gore i et hjemmelaget kostyme.

I følge «South Park» diktet Al Gore opp hele greia bare for å få oppmerksomhet, noe som ikke kan sies å være en særlig subtil kommentar om hans utrøttelige kamp mot global oppvarming – og dokumentarfilmen «An Inconvenient Truth».

Siden den gang har Al Gore jevnlig dukket opp i «South Park», inklusive dataspillet «The Stick of Truth». I årenes løp har imidlertid klimaforandringene blitt såpass åpenbare at serieskaperne Trey Parker og Matt Stone valgte å gjøre noe de aldri noensinne har gjort tidligere: de ba offentlig om unnskyldning.

I dobbeltepisoden «Time to Get Cereal»/«Nobody Got Cereal?» får Al Gore endelig sin revansj, mens innbyggerne i South Park oppdager at ManBearPig-udyret er en høyst virkelig trussel:

En så stor trussel, faktisk, at dette demoniske beistet til og med klarer å drepe Satan selv.

Al Gore viste seg til slutt å ha helt rett, selv om alle oppdaget det for sent.

La gå at han fortsatt er portrettert som en selvopptatt besserwisser, som sprader rundt i superhelt-kappe med Nobelprismedalje rundt halsen – mens han furtent forlanger at ungene konstant ber ham om unnskyldning.

Noe de gjør, gjentatte ganger, på vegne av Parker og Stone. De lirker inn en masse referanser til sneversynte klimafornektere, før innbyggerne i South Park til slutt undertegner en pakt som bare dytter alle problemene fem år frem i tid.

Så da kan vi kanskje gå ut ifra at ManBearPig er tilbake i sesong 27. Da Al Gore gjestet Trevor Noahs «The Daily Show» noen uker etterpå kommenterte han alt dette under en pause i sendingen, og avslørte at han er i besittelse av litt mer selvironi enn vi kunne ha fryktet:

Noe sier meg at Tom Cruise sitter og spiser popkorn i et skap akkurat nå, mens han utålmodig venter på en unnskyldning som aldri kommer.

Disse to «South Park»-episodene viet ellers mye tid til å snakke om årets desidert beste dataspill: «Red Dead Redemption 2», som ble sluppet rundt samme tid.

Omtrent alle innbyggerne i South Park vil mye heller spille dette Rockstar-spillet enn å forholde seg til hva som skjer i byen. Serieskaperne Matt Stone og Trey Parker er selv ivrige gamere, som åpenbart mye heller ville boltre seg på prærien enn å gå på jobben.

Men det er dessuten et snev av synergi her; for et forlatt hus i «Red Dead Redemption 2» skjuler et påskeegg som avslører hvordan «ManBearPig» muligens ble skapt:

  • I morgen: Dum og deilig detektivhistorie gjenoppliver bestemor og plasserer henne i kroppen til gladgutt fra hvit makt-bevegelsen, i årets 14. beste tv-øyeblikk!