Det var lett å tro at Sacha Baron Cohen hadde brukt opp alt kruttet sitt etter «Ali G», «Borat» og «Bruno», og at han ikke lengre var i stand til å bevege seg under radaren.

Fint få av oss trodde at Cohen ville klare å narre flere intetanende politikere, B-kjendiser, ekstremister og eksentrikere, men man skal aldri undervurdere hvor lett PR-kåte mennesker lar seg lure trill rundt.

For i all hemmelighet hadde Cohen viet tiden til å filme Showtime-serien «Who is America?» (på HBO Nordic i Norge), som tok tempen på den turbulente tidsånden i USA.

Han skapte umiddelbart kontroverser med en serie grenseoverskridende stunts, mens han var forkledd som et bredt utvalg av nye figurer. I løpet av seriens gang prøvde Cohen (uten hell) blant annet å gjøgle en mordtilståelse ut av O.J. Simpson. og skapte amper stemning under et folkemøte i den rurale Texas-småbyen Kingsman, etter at den krampeliberale rollefiguren Dr. Nira Cain-N’Degocello annonserte at en av verdens største moskeer ville bli bygget der.

Cohen fikk dessuten den republikanske senatorkandidaten Roy Moore til å storme ut av et intervju etter å ha utløst en israelsk pedofili-detektor – noe som endte med at Moore rasende saksøkte Cohen for ærekrenkelse, og forlangte over 95 millioner dollar i oppreisning.

Personlig håpet jeg virkelig at den siste episoden ville ha avslørt at Sacha Baron Cohen også hadde skapt QAnon-konspirasjonene, noe som virkelig hadde vært en perfekt måte å runde av serien på. Men det spares åpenbart til andre sesong.

Sarah Palin ga dessuten «Who is America?» mye gratisreklame etter at hun klaget over at hun hadde blitt narret av «den onde, spekulative, syke «humoren» til Sacha Baron Cohen». Vel, Cohen lurte henne litt ekstra, siden han ikke engang gadd å inkludere intervjuet hennes i serien. Til gjengjeld var Palin kreditert på rulleteksten i finalepisoden som «Special Publicity Consultant (Inadvertent)». Etter at Sacha Baron Cohen ble Golden Globe-nominert for «Who is America?» inviterte han Sarah Palin som sin offisielle date til prisutdelingen. Hun har så vidt vi vet ikke svart på invitasjonen ennå.

Det mest oppsiktsvekkende innslaget kom allikevel i seriens andre episode, der Sacha Baron Cohens israelske alter ego Erran Morad trente opp den republikanske statsrepresentanten Jason Spencer i effektive metoder for å overvinne muslimske terrorister.

Under undervisningen klarte han blant annet å få Spencer til å dra ned buksa, rope rasistiske skjellsord, spise tissen til en terroristdukke og jage Coen med rumpeballene sine. Noe som må sies å være en av de festligste måtene å endte en politisk karriere på.

Klovnen Jason Spencer prøvde å klamre seg til makten under den påfølgende mediastormen, men trakk seg fra sitt politiske verv noen dager senere. Vi kan alle sett pris på politikere som blir eksponert av sin egen dumhet og deretter faller rett på rassen – men Spencers spektakulære mageplask var noe helt spesielt.

Hvis det var ett TV-øyeblikk som summerte opp USA i 2018, så var det dette.