Glem de kleine prestasjonene når de forsøker å introdusere samlivsproblemer midt i sendingene eller hvor overspilt den maniske reporteren deres er.

5080 Nyhetskanalen er på sitt beste når de får de absurde premissene sine til å høres så tilforlatelige ut, levert i fullt alvor som en hvilken som helst ekte nyhetssending. Som i episoden fra Tromsø, med verdens nordligste atomprøvesprengning.

Hør. Jeg er finnmarking. Verdens nordligste ditt og datt er en øvelse som har ligget i blodet mitt siden jeg ble fostret opp på nordlysmarinert torsk og jaget reinsdyr bort fra lekeplassen min. Verdens nordligste by? Hammerfest. Nordligste universitet? Tromsø. Nordligste Subway-sjappe? Alta. Hadde jeg en gang en plan om å bli Norges nordligste rapper? Kanskje!

Det som er så morsomt og jævlig og skummelt med bomba i Tromsø er at jeg kjenner at jeg tror på det jeg ser. Verdens nordligste atomprøvesprengning høres ut som en sånn greie som kunne fått lokal oppslutning der oppe. Om jeg fortsatt bodde der hadde jeg antagelig vært i folkemylderet et sted. Sagt at «endelig skjer det noe.»

Jeg kjenner dem igjen, alle sammen, fordi de finnes i alle bygdene oppe i nord. Jeg har intervjua en skokk av dem da jeg var lokalavisjournalist. Den entusiastiske ordføreren som endelig har fått en erstatning for Tromsø-OL. Den litt for stolte kulturarbeideren. Den joviale ungdomsklubbfyren som har spandert pizza. Og hele byen har bidratt, for her står vi samla.

I løpet av åpningsminuttene til episoden satiriserer 5080 alle disse tingene som jeg er glad i. Presist, men ikke ondsinnet. Undertonen i måten Tromsø-folkene presenterer den store hendelsen, ønsket om å gjøre seg gjeldende.

Og det er selvsagt ikke bare en nordnorsk greie. Ikke engang en bygdegreie. Dette er en del av den norske folkesjela, den som viser seg hver gang vi spør utenlandske artister «what do you think of Norway» eller gir fredspriser til amerikanske presidenter som er i overkant glade i droneangrep for å få dem på besøk.

Men er du fra landets nordligste fylker gjør kanskje bekreftelsesbehovet seg litt ekstra gjeldende. «Vi betyr noe vi også, selv om vi bor hundrevis av mil fra Oslo. Også vi kan få til noe stort.»

Om så vi må sprenge oss selv i lufta.

It’s funny because it’s true.

Flere av årets tv-øyeblikk:

Nr. 46: Pia og Per på ferie
Nr. 47:
Randy i videobutikken
Nr. 48:
Stephen Ackles selger sjela si til djevelen
Nr. 49:
Joan ligger med bilforhandleren i «Mad Men»
Nr. 50:
FrP grilles for politikken sin