Ingen har klart seg så bra etter «Seinfeld» som Julia «Elaine» Louis-Dreyfus. Etter litt startvansker med kortlevde «Watching Ellie» banka hun inn Emmy-pris for «The New Adventures of Old Christine». Med «Veep» gikk hun for The Triple. Eller The Treble?

Fotballfolk, slit ut kommentarfeltet med pirk om dere vil.

«Veep» er i alle fall en bitende amerikansk utgave av den britiske politikk-satiren «The Thick of It» og følger Julia i rollen som visepresident Selina Meyer, sammen med en stab av assistenter som klorer og krafser etter en bedre posisjon på Capitol Hill.

Det er en komiserie, men samtidig så grundig researchet og etter sigende så nær virkeligheten at det gjør litt vondt. Da jeg fikk tjue minutter med Dreyfus på telefon for Magasinet under serieslipp tidligere i år, kunne hun fortelle om den intense jobbkulturen folkene rundt visepresidenter og kongressmedlemmer:

– Jeg møtte en stabssjef som fortalte meg at hun sover med Blackerryen sin på puta ved siden av hodet. Hun sa det på en veldig stolt måte – med andre ord, hun lever og ånder denne jobben.

Visepresidenten selv kan vel ikke akkurat sies å leve og ånde for det hun gjør. Mens lederen for den frie verden får bestemme over rakettangrep og det som verre er må Selina nøye seg med å besøke familiedrevne yoghurtsjapper for å bli tatt bilde av. Livet som superreserve er ganske kjedelig.

Det vil si, helt til presidenten får et illebefinnende i andre episode og Selina føler seg selv rykke opp i gradene der hun nærmest løper bort til The West Wing. Dagen hun aldri kan innrømme at hun drømte om (men som hun selvsagt har drømt om) er her. Benkevarminga er over (hvorfor så mange fotballmetaforer i dag?).

Mens Selina forsøker å undertrykke gliset, forandrer folk seg rundt henne. Det er her «Veep» virkelig hamrer inn akkurat hva det vil si å være visepresident. Den tynne linja, den lille bankende hjertemuskelen mellom verdens mektigste og frossenyoghurt.

Utålelige og hovne Jonah tusler bort til henne som en lydig hund. Presidentens bindeledd til visepresidentens kontor benytter vanligvis enhver mulighet til å hovere om at han har mer personlig kontakt med POTUS (den forkortelsen kan du prøve å tenke ut sjæl – interaktivt!) enn det Selina og gjengen hennes har.

Nå spør han om han skal hente kaffe til Selina. Mens han stresser bort til kaffebordet, kommer Selinas stabssjef Amy bort til henne.

– Har du merka hvordan…

– Jepp. Han tror jeg er på vei til å bli sjefen hans. Han blir den første som får sparken, forresten. Dead man walking.

Hevnens time! Desto surere er det derfor når det viser seg at presidenten er i fin form – det hele har bare vært en misforståelse. Og Jonah gnir det inn.

– Å, og jeg prata med Mike. Han sa de trengte deg nede i en… yoghurtsjappe?

Så vondt at det blir godt.

Forøvrig: Er det bare meg som blir litt forvirra av at Anna «My Girl» Chlumsky spiller Amy? Jeg blander henne alltid med Claire «Homeland» Danes, akkurat på samme måte som jeg tror de firkantkjevene Colin Ferguson fra «Eureka», Joel Gretsch fra «The 4400» og Mark Valley fra «Human Target» egentlig er samme person.

Jeg spurte Mark Valley om det i et intervju.

Han mente jeg var rasistisk.

 

Flere av årets tv-øyeblikk:

Nr. 32: Barney summerer sju år på 52 sekunder i «How I Met Your Mother»
Nr. 33:
Dennis Quaid forteller hvor skapet skal stå i «Vegas»
Nr. 34:
Andrea Pirlo chipper ballen i straffekonk mot England
Nr. 35:
Carrie synes det er godt å være tilbake fra ferien
Nr. 36:
Kristina avslører at hun har kreft i «Parenthood»
Nr. 37:
Frank ser på leiligheter i «Lilyhammer»
Nr. 38:
«Portlandia» forlenger favorittserien sin
Nr. 39:
Tor Endresen har lungekapasitet
Nr. 40:
Gjengen i «Community» blir karakterer i et rasistisk tv-spill
Nr. 41
: Kobba vasker sølvtøy i «Hellfjord»
Nr. 42:
VGs Frithjof Jacobsen går drittlei
Nr. 43:
The Governor ser på tv i «The Walking Dead»
Nr. 44:
Karl Rove mister det glade, runde, skallede hodet sitt
Nr. 45:
Gladbomba til 5080 nyhetskanalen
Nr. 46:
Pia og Per på ferie
Nr. 47:
Randy i videobutikken
Nr. 48:
Stephen Ackles selger sjela si til djevelen
Nr. 49:
Joan ligger med bilforhandleren i «Mad Men»
Nr. 50:
FrP grilles for politikken sin