Ekteparet Libby og Bill i senga. Det vil si, i hver sin seng. Hun vendt mot ham. Han ligger på siden, med ansiktet vekk fra henne – og tett på oss.

Libby spør om han husker dem, paret hun kom over i en mappe på kontoret hans. Paret som deltok i sexstudien hans tjuetre ganger.

Tjuetre ganger møtte de opp på Washington universitetssykehus. Tjuetre ganger kledde de av seg, festet på seg elektroder, satte seg ned på sykehussenga. Tjuetre ganger hadde de sex.

De var ikke gift, nei. Kvinnen var skilt.

Kjente de hverandre fra før?

Nei.

—-

«Masters of Sex» (Showtime) er en uslepen og delvis uoppdaget diamant på lista over årets beste tv-serier.

I Norge har historien om sexforskeren William «Bill» Masters (Michael Sheen) og hans assistent Virginia «Ginny» Johnson (Lizzy Caplan) kun vært å finne på nettjenesten HBO Nordic. Det har gitt seg utslag i lavere seertall og mindre medieoppmerksomhet enn serien fortjener.

For de trofaste få som har fulgt Bill og Ginny gjennom høsten, har det imidlertid vært vel verdt reisen.

Serieskaper Michelle Ashford («The Pacific», «John Adams») har bit for bit brettet ut en finslepen historie om banebrytende og kontroversiell forskning, motstand og gjennombrudd, ambisjoner, makt og ærgjerrighet.

Bakteppet er den seksuelle revolusjonen på 60-tallet, med kjønnsroller og samfunnsliv i endring. Den «sanne» historien om de to «sexpionerene» bygger også på ideen om at vitenskap kunne brukes til å forbedre folks liv – blant annet i senga.

«Masters of Sex» er likevel først og fremst en mektig historie om sex, kjærlighet og ekteskap, og i begivenhetenes sentrum står Bill, Ginny og Bills barnløse kone Libby (Caitlin Fitzgerald).

Med stadig skiftende posisjoner forflyttes de rundt det som er seriens omdreiningspunkt: Den banebrytende studien av physical sexual response.

Den, og alt det den representerer, er dessuten Libbys store sorg. Studien er et lukket fellesskap der det bare er plass til to, og i store deler av serien er de to utvalgte Bill og Ginny.

Først i den ellevte episoden blir det en åpning for Libby inn i denne vidunderlige verdenen av sexpartnere, multiple orgasmer og penisstørrelser.

Men idet hun så vidt er sluppet inn i fellesskapet, stenges Libby ute igjen.

For det Bill og Ginny har sammen, er definitivt noe mer enn bare et kontroversielt og banebrytende forsøksprosjekt. Det er såklart Bill og Ginny som har hatt sex 23 ganger, og det er mange og kompliserte følelser inne i bildet.

‘Libby, it’s late, go to sleep’, sier Bill.

23 ganger. De må ha forelsket seg, sier Libby.

Ansiktet til Bill. Tett, tett på. Vidåpne øyne, men svaret er like lukket som mannen selv:

«That question is outside of our area of enquiry».

 

LES OGSÅ:

Årets tv-øyeblikk nr. 28: Erna rusler til Stortinget

erna33

Årets tv-øyeblikk nr. 29: En mor og hennes baby forsvinner i «The Americans»

americans

Årets tv-øyeblikk nr. 30: Øystein Greni tar på seg rollen som dørselgeren Stein Torleif Bjella

bjella2