Ved første øyekast kan «Here Comes Honey Boo Boo» framstå som rettet mot alle dem som mener «Jersey Shore» er altfor high brow.

Men denne rednexplotation-serien har et par uventet sympatiske kvaliteter (til tross for at det dreier seg om en spinoff fra «Toddlers & Tiara», som åpenbart bruker og seksualiserer barn i barnehagealder).

Serien følger tittelens seks år gamle skjønnhetskonkurransevinner Alana «Honey Boo Boo» Thompson og hennes familie, med kjælenavn som søstrene Pumpkin, Chickadee, Chubbs og pappa Sugar Bear. Matriarken June, som har lært sin yngste datter visdomsord som «A dolla makes me holler!» går kort og godt under navnet Mama.

At tv-kanalen TLC har designet «Here Comes Honey Boo Boo» som svindelaktig klasseturisme med krangling som hovedattraksjon er åpenbart. Ikke minst fordi familien Thompson oppfyller en gjennomsnittlig nordmanns sjekkliste av fordommer om innbyggere i de amerikanske sørstatene.

De har skyhøye kolesterolverdier, promper høyt, bader i gjørme (under Redneck Games) og lager fet mat – som «sketti», en slags marerittversjon av spaghetti. Heck, den ene datteren er såklart også tenåringsgravid.

En fordom som derimot ikke oppfylles, er den om homofobi. Før sesongfinalens avgjørende skjønnhetskonkurranse kommer onkel Poodle på besøk. Han er homofil, og har i hele sitt liv blitt møtt av fordommer – blitt trakassert, mobbet, mishandlet og diskriminert.

Men Poodles har alltid hatt noe som sørgelig nok er langt fra en selvfølgelighet: Sin families støtte. Ikke minst fra sin seks år gamle niese Honey Boo Boo, som enkelt og greit konstaterer:

«Ain’t nothin’ wrong with bein’ a little gay. Everybody’s a little Gay.»

I løpet av sin første sesong har «Here Comes Honey Boo Boo» delt publikum i to. Visse kritiserer serien for at realitysjangeren nå har nådd sin mørkeste bunn, andre hyller den for sin humor og anarkistiske holdning.

Uansett hvilken leir man tilhører, finnes det vel liten tvil om at LGBT-bevegelsen i de amerikanske sørstatene med dette fikk en noe uventet, men like fullt ganske artig, stemme.

Bonus: Den amerikanske tv-kanalen TLC (The Learing Channel) ble startet opp i 1972, som et samarbeid mellom Department of Health, Education and Welfare og NASA.

Siden privatiseringen i 1980 har programtilbudet sakte men sikkert gjort en kursendring fra dokumentarer til tv-mediets svar på et bizzarokarneval, med serier som  «19 Kids and Counting», «My Big Fat American Gypsy Wedding», «Sarah Palin’s Alaska» og «Toddlers & Tiaras».

 

Flere av årets tv-øyeblikk:

Nr. 28: Louis CK gjenoppliver Abraham Lincoln
Nr. 29:
En hipster flytter inn i UFC-huset
Nr. 30:
Roger tripper i «Mad Men»
Nr. 31:
Elaine blir nesten president
Nr. 32:
Barney summerer sju år på 52 sekunder i «How I Met Your Mother»
Nr. 33:
Dennis Quaid forteller hvor skapet skal stå i «Vegas»
Nr. 34:
Andrea Pirlo chipper ballen i straffekonk mot England
Nr. 35:
Carrie synes det er godt å være tilbake fra ferien
Nr. 36:
Kristina avslører at hun har kreft i «Parenthood»
Nr. 37:
Frank ser på leiligheter i «Lilyhammer»
Nr. 38:
«Portlandia» forlenger favorittserien sin
Nr. 39:
Tor Endresen har lungekapasitet
Nr. 40:
Gjengen i «Community» blir karakterer i et rasistisk tv-spill
Nr. 41
: Kobba vasker sølvtøy i «Hellfjord»
Nr. 42:
VGs Frithjof Jacobsen går drittlei
Nr. 43:
The Governor ser på tv i «The Walking Dead»
Nr. 44:
Karl Rove mister det glade, runde, skallede hodet sitt
Nr. 45:
Gladbomba til 5080 nyhetskanalen
Nr. 46:
Pia og Per på ferie
Nr. 47:
Randy i videobutikken
Nr. 48:
Stephen Ackles selger sjela si til djevelen
Nr. 49:
Joan ligger med bilforhandleren i «Mad Men»
Nr. 50:
FrP grilles for politikken sin