Farsken, Hannah i «Girls» er et utålelig beist til å begynne med, så irriterende og selvsentrert at vi bruker flere episoder på bli glad i henne. Når vi endelig har begynt å få litt sansen for henne og innse at hun har noen gode sider, skjer dagbok-scena.

Hannah har nettopp blitt ydmyket nok en gang (hun mislyktes i å få den aldrende sjefen sin, han som tafser på alle på kontoret, til å ligge med henne) og har trøstet seg ved å ha sex med pulekompisen hun egentlig vil ha som kjæreste. Med nypult giv er det ut på byen for å støtte opp om rockeduoen til Charlie, typen til venninna Marnie som hun bor med. Kosekveld, endelig! Eller?

– Den neste låta er en ny en, så bær med oss, sier Charlie.

– Det er første gang vi spiller den. Den er til dama mi, Marnie, og hennes venn Hannah. Og den er kalt «Hannahs Dagbok».

Derfra går det kjapt nedover. Sarkastiske sære Ray har fått snille kjedelige Charlie til å snoke i dagboka til Hannah, og resultatet er ikke pent. Han synger:

– What is Marnie thinking of?/She needs to know what’s out there/How does it feel to date a man with a vagina?/Doesn’t she want to feel an actual penis?

Du kan se slaget i magen når Ray løfter opp dagboka til HannahCharlie kan lese ordene høyt i mikrofonen mens han romsterer med gitaren sin. Hannah vet at det verste fortsatt er på vei. De innerste tankene hennes om bestevenninna og den dølle typen hennes, de hun aldri ville sagt høyt.

Vi som har fulgt serien har tenkt det samme. Charlie ER en kjedelig fyr. Dump ham. Bortkasta jævla par som bruker opp verdifull skjermtid med den intetsigene lykken sin. Dump dump dump.

Det Hannah har skrevet er vondt men sant, greit nok. Problemet er at den ambisiøse nesten-forfatteren har pakket det inn i formuleringer som strekker seg mot ytterkantene av unødig slem ærlighet. Det er som om hun er en ondsinnet musikkanmelder som leter etter den mest effektive måten å slakte en debutskive så folkene bak aldri lager musikk igjen.

Sånt er kanskje lett å føre i pennen, men ikke like lett å høre lest opp av personen det handler om. Hannah ser ut som hun kunne sunket under gulvet, samtidig som nå-med-nyutvokste-baller-Charlie plutselig er en fyr vi kan bry oss om.

– Fanget i et fengsel av hans snillhet. Bare fordi en person er snill betyr det ikke at den er den rette. Bedre å kutte lemmet av og la stumpen leges. Han vil finne noen andre. Noen som setter pris på hans form for kvelende kjærlighet. Takk til alle som kom, ha en fin jævla kveld.

Ord som slår mer enn tusen knyttnever, lissom! Charlie går av scenen, Marnie kaster drinken sin på Hannah og venninna Shoshanna sier det vi alle tenker:

– Fuckin’ hell. That was awesome!

For, finnes det noe morsommere enn dyp skam? Antagelig ikke.

Forøvrig: Gawker fikk nylig tak i pitchen til «Not That Kind of Girl», en essay-samling hovedrolleinnehaver/serieskaper Lena Dunham etter sigende får 3.7 millioner dollar for.

Det viser seg at virkelighetens Hannah heller ikke er glad i at folk leser sakene hennes uten tillatelse. 60 sider Dunham ikke ment for offentligheten ble advokatmat, kjapt. Likevel, Gawker har fortsatt noen utvalgte sitater liggende. Som:

– Da jeg var ni utviklet jeg en forferdelig frykt for å være anorektisk.

Og:

– En gang hadde jeg et vegansk middagsselskap som ble omtalt i stilseksjonen av New York Times.

Det harde livet!

 

Flere av årets tv-øyeblikk:

Nr. 26: Leslie Knope hilser på visepresidenten i «Parks and Recreation»
Nr. 27:
Honey Boo Boo blir homoaktivist
Nr. 28:
Louis CK gjenoppliver Abraham Lincoln
Nr. 29:
En hipster flytter inn i UFC-huset
Nr. 30:
Roger tripper i «Mad Men»
Nr. 31:
Elaine blir nesten president
Nr. 32:
Barney summerer sju år på 52 sekunder i «How I Met Your Mother»
Nr. 33:
Dennis Quaid forteller hvor skapet skal stå i «Vegas»
Nr. 34:
Andrea Pirlo chipper ballen i straffekonk mot England
Nr. 35:
Carrie synes det er godt å være tilbake fra ferien
Nr. 36:
Kristina avslører at hun har kreft i «Parenthood»
Nr. 37:
Frank ser på leiligheter i «Lilyhammer»
Nr. 38:
«Portlandia» forlenger favorittserien sin
Nr. 39:
Tor Endresen har lungekapasitet
Nr. 40:
Gjengen i «Community» blir karakterer i et rasistisk tv-spill
Nr. 41
: Kobba vasker sølvtøy i «Hellfjord»
Nr. 42:
VGs Frithjof Jacobsen går drittlei
Nr. 43:
The Governor ser på tv i «The Walking Dead»
Nr. 44:
Karl Rove mister det glade, runde, skallede hodet sitt
Nr. 45:
Gladbomba til 5080 nyhetskanalen
Nr. 46:
Pia og Per på ferie
Nr. 47:
Randy i videobutikken
Nr. 48:
Stephen Ackles selger sjela si til djevelen
Nr. 49:
Joan ligger med bilforhandleren i «Mad Men»
Nr. 50:
FrP grilles for politikken sin